A kormány egyelőre hallgat a balhé okáról

2011.12.16. 13:34 Módosítva: 2011.12.16. 13:35
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság tárgyaló delegációja egy nappal lerövidítette budapesti megbeszéléseit. A magyar kormánnyal folyó egyeztetések újbóli megszakításáról a kormány még nem nyilatkozott.

Bár valószínűleg csütörtök este óta ismert tény volt a magyar kormány előtt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja péntek reggelre előrehozta elutazását, a magyar fél még pénteken délben sem adott ki hivatalos tájékoztatást a történtekről.

A tárgyalások megszakadásáról szóló hírt elsőként az Index közölte pénteken délben, de az eseményekkel kapcsolatban azóta hiába várjuk a kormányzati magyarázatot.

A Fidesz-KDNP parlamenti frakcióját rendkívüli frakcióülésre hívta össze a képviselőcsoportok vezetése, ahol a képviselőknek vélhetően elmagyarázzák a történtek hátterét és a kommunikációs irányokat, Giró-Szász András kormányszóvivő irodáján viszont jelezték a sajtó képviselőinek, hogy tartják magukat a korábban bejelentett irányelvekhez, és a tárgyalások befejeztéig nem kommentálják a történteket. A kormányszóvivői iroda szerint a tárgyalások informális szinten zajottak, a valódi egyeztetések csak januárban kezdődnek.

Nem kaptunk válaszokat a miniszterelnök szóvivőjétől sem. Szijjártó Péter titkárságáról azt üzenték, hogy Fellegi Tamás, az IMF-es tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ad majd ki közleményt az ügyben.