Demonstálnak az iszapkárosultak

2011.12.19. 13:56 Módosítva: 2011.12.19. 14:31
Félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt tart hétfőn a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület a 8-as főút devecseri elágazója előtt.

A tiltakozást az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület szervezte. A vörösiszap-katasztrófa devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi károsultjait tömörítő civil szervezet azt szeretné elérni, hogy az ország lakosai és a külföldiek által a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt pénzek felosztásában közvetlenül részt vehessenek.

D  NL20111219017
Fotó: Nagy Lajos

A szervezők rendőri felvezetéssel, nem sokkal reggel hét óra után érkeztek a főút 92-es és 94-es kilométer közötti szakaszára, a forgalom  rendőri irányítás mellett  félpályán halad. A demonstrálók délután a főút Veszprém irányába vezető oldalát foglalják majd el az autókkal.

Az "Elég volt!" mottóval közzétett, a helyszínen az arra járó autósoknak kiosztott kiáltványukban azt követelik, hogy őket is vonják be az adományok elosztásába, illetve dönthessenek arról, mire van a három település lakosságának szüksége.

Almási János, a civil szervezet elnöke azt mondta: a katasztrófa sújtotta települések valamennyi lakosát károsultnak tekintik, ezért  véleményük szerint  nekik is járna kárpótlás az elszenvedett károkért. Közlése szerint a kármentő alap pénzeinek felhasználásáról népszavazást kezdeményeznek.

D  NL20111219018

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken élők érdekeinek képviseletére tavaly márciusban alapítottak egyesületet devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok, a szervezetnek jelenleg több mint száz tagja van.

Több mint 2 milliárd van az alapban

A kármentő bizottság elnöke szerint a helyi közösségek érdekei ellen szól a demonstráció. Lasztovicza Jenő a hétfői Fidesz-frakcióülés közben tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta: a katasztrófa után a kormány létrehozta a kármentő alapot és a kármentő bizottságot, amelynek tagjai a helyi közösségek választott tisztségviselői, polgármesterek, országgyűlési képviselők, valamint a katasztrófavédelem képviselője.

Személyes véleményeként ugyanakkor azt közölte: a tüntetést szervezők között vannak olyanok, akinek nagyon komoly "Apeh-tartozásaik" vannak, így lehet, hogy nekik jól jönne, ha kapnának ebből a pénzből. Mint mondta, eddig 2 milliárd 40 millió forint gyűlt össze a kármentő alapban, amiből 289 millió forintot költöttek a lakosság kártalanítására, a települési fejlesztésekre pedig 477 millió forintot. Hozzátette, 1,1 milliárd forint banki lekötésben van, ami 96 millió forint kamatot hozott, és ezt is a települések használhatják majd fel.