Vilmos
21 °C
32 °C

Geréb Ágnes házi őrizetben marad

2011.12.22. 11:39
Ismét meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét a Fővárosi Bíróság, mert álláspontja szerint a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

A Fővárosi Bíróság (FB) csütörtöki közleményében azt írta: a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztálya Életvédelmi Osztályán folyamatban lévő büntetőügyben G. Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2012. február 21-ig hosszabbították meg. A végzés nem jogerős.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a házi őrizet meghosszabbítását február 21-ig. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bíróság szerint az eljárás jelen szakaszában nincs eljárásjogi lehetőség sem a házi őrizet megszüntetésére, sem az enyhébb kényszerintézkedés, a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére.

A jelen ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás alóli eltiltás, másrészt a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból. Így Geréb Ágnes most már egy éve házi őrizetben van.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője elmondta: G. Ágnest két rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egy rendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és - felbujtóként - közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.