Mindenkit kiengedtek a Gyorskocsi utcából

2011.12.23. 22:57
Mindenkit kiengedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP Kossuth téri demonstrációján - közölte a BRFK péntek késő este.

Összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK.

0-3 évig büntethető

A személyi szabadság megsértése bűntettével alaposan gyanúsított 15 fő országgyűlési képviselő: Dorosz Dávid, Ertsey Katalin, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Kaufer Virág, Kolber István, Kukorelly Endre, Molnár Csaba, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Szilágyi Péter, Vadai Ágnes és Vágó Gábor.

A többi az LMP akcióját támogató civil volt. A civileket nagyon lassan hallgatták ki, egy aktivistára átlagban egy óra jutott. Az Index információi szerint civileket többek között a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei védték, és volt olyan ügyvéd, aki egyszerre négy kihallgatás között ingázott.

Úgy tudjuk, hogy a politikusokhoz hasonlóan az aktivistákat is személyi szabadság megsértésével vádolják, ami 0-3 évig büntethető. A kihallgatásokon az aktivisták és az őket védő ügyvédek azt állították, hogy nem követtek el bűncselekményt, csak politikai vélemenyüket nyilvánították ki, amely Alkotmányban rögzített jog, ezért azt kérték a rendőröktől, hogy szüntessék meg az eljárást. A korábbi órákhoz képest estére változás volt, hogy "a bűncselekmény tárgyi eszközeit", így az Elég volt!-feliratú táblákat és a láncokat lefoglalták.

A szocialisták szabálysértésre számíthatnak

A BRFK kora esti közleménye szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő a Gyorskocsi utcai fogdáig, ahol megpróbálták megakadályozni az előállított személyek rendőrségi gépjárműből való kiszállítását. Így a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították - tették hozzá. Az országgyűlési képviselők a szabálysértési eljárás megindítását követően elhagyták a rendőrség épületét.

A rendőrségi intézkedést  Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor István, Harangozó Tamás Attila, Horváth András Tibor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla és Ujhelyi István szocialista képviselők próbálták megakadályozni - olvasható a közleményben. Az MSZP közleménye szerint az akcióban részt vevő tagjaik lemondtak mentelmi jogukról.