Zugírászat miatt felfüggesztették Horváth Zsolt mentelmi jogát

2011.12.23. 18:23

Az Országgyűlés pénteken felfüggesztette Horváth Zsolt veszprémi fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A képviselők 264 igen szavazattal, 11 ellenében és 5 tartózkodás mellett döntött erről.

Horváth Zsolt mentelmi jogát zugírászat gyanúja miatt, közvádas ügyben kérte ki az legfőbb ügyész. A mentelmi bizottság az ügyet a 2011. december 20-i ülésén tárgyalta. Ezen Horváth Zsolt nem jelent meg, a bizottság elnökének küldött levelében a következő nyilatkozatot tette: "meglátásom szerint az indítványban foglalt tényállás ténybeli tévedésen alapul, ilyen bűncselekményt nem követtem el. Mindez szeretném, ha az eljárás során is bebizonyosodna, éppen ezért arra kérem a Tisztelt Bizottság tagjait, hogy kezdeményezzék a mentelmi jogom felfüggesztését."

A mentelmi bizottság közvádas ügyben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, hogy a gyanú megalapozottsága vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék. Ez szolgálja ugyanis az Országgyűlés tekintélyének megóvását - áll a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozatban.