Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Drágább lesz a villany, a gáz és a távhő

2011.12.29. 16:25
Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén, az inflációt nem meghaladó mértékben: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását - 25-ről 27 százalékra emelkedését - is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki.

A földgáznál az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékkal növekednek, ami az áfakulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét - húzza alá a suzaktárca.

A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai - következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett. A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energia rendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.