Pintér nem kap új titkosszolgálatot

2011.12.30. 11:58

Elfogadta a parlament a rendvédelmi tárgyú törvények módosítását. Pintér Sándor belügyminiszter eredeti szándéka egy új szuper-titkosszolgálat, a mindenféle adatokhoz automatikusan hozzáférő NIBEK (Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ) létrehozása lett volna, de tervét a parlament házelnöke, a volt titkosszolgálati miniszter Kövér László megfúrta. Így újabb titkosszolgálattal nem gyarapodik az ország.

Ennek hiányában is hoz újdonságokat a javaslat, például a jövőben veszélyeztetett személyek ideiglenes védelmét nem kormányhatározatban, és nem harmincnaponként kell majd elrendelni, hanem a törvényi feltételek megléte esetén a rendőrség saját hatáskörében dönthet majd az ügyben. Az ideiglenes védelem időtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot.

Bővítik a rendőrségi és titkosszolgálati munkatársak megbízhatósági ellenőrzését végző Nemzeti Védelmi Szolgálat jogosítványait is, akik minden eddiginél több szabálysértést követhetnek el vizsgálataik során. Visszaélhetnek például robbanóanyagokkal is, megsérthetik minősített adat biztonságát és a hajózási szabályokat is. Magánlaksértést viszont nem követhetnek el, ugyanakkor a rendőrségi alkalmazottak szolgálati lakása nem minősül magánlakásnak a törvény alkalmazásában.

Új elem a törvényben, hogy jövőre már tilos lesz a sportrendezvények és a tüntetések résztvevőinek eltakarni az arcukat, ha megteszik, akár százötvenezer forintra is bírságolhatják.