Vita nélkül is elfogadhatják a törvényeket

2011.12.30. 13:30
Jelentősen megkönnyítette saját dolgát a kormány és a Fidesz. A házszabály módosításával a jövőben a kormánypártok önmagukban is megszavazhatják az eltérést a házszabálytól, azaz lényegében már a beterjesztésük napján, érdemi vita nélkül megszavazhatnak törvényeket.

Új házszabállyal lepték meg magukat a kormánypártok az év utolsó előtti napján. A nagy többséggel elfogadott módosítás értelmében a jövőben akár érdemi vita nélkül, a beterjesztésük napján is elfogadhatják a törvényeket.

A javaslat nagy vihart kiváltó, és egyben leghosszabb része a kivételes és sürgős eljárás névre keresztelt fejezet, amely lehetőséget teremt rá, hogy ülésszakonként legfeljebb hat törvényt a képviselők egyötödének kezdeményezésére a szokásos négy hét helyett két nap alatt tárgyaljanak meg. Az egyötödös megkötés szépsége, hogy így az ellenzék csak az MSZP és a Jobbik összefogásával tudna egyáltalán kivételes és sürgős eljárást kezdeményezni, melynek elfogadásához amúgy is a képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Valójában a kivételes és sürgős eljárás mindazonáltal nem több figyelemelterelésnél. Miért is lenne ugyanis szükség kivételes és sürgős eljárásra akkor, amikor a javaslat egy mellékes, apró, rövid pontocskájában négyötödről kétharmadra szállítja le a házszabálytól való eltérésben történő tárgyalás elfogadását. A házszabálytól való eltérés esetén pedig nem két, hanem akár egy nap alatt, azaz akár beterjesztése napján, vita nélkül is el lehet fogadni törvényjavaslatokat. Ráadásul a házszabálytól annyiszor tér el a parlament, ahányszor kedve tartja.

Az, hogy az új házszabály szerint a jövőben a zárószavazás előtt egy nappal benyújtható lesz a törvényjavaslatot akár teljes egészében is átíró módosítók benyújtására, valójában csak a létező gyakorlathoz igazítja a szabályokat. A jelenleg hatályos házszabály szerint zárószavazás előtt legfeljebb koherenciazavarra hivatkozva lehet módosítani a törvényjavaslatot, azaz tartalmát csak annyiban lehet megváltoztatni, amennyiben az más, hatályos törvényekbe ütközne.

Ez azonban sosem zavarta az éppen kormányzó pártokat, így törölték el a költségvetési tanácsot az egészségügyi salátatörvény zárószavazás előtti módosítójával, vagy írták újra a kapcsolt áramtámogatás rendszerét a nyugdíjtörvény módosításával. Példákat hozhatnánk a szocialista kormányok idejéből is.

A lényeg, hogy a kétharmados kormánypárt a jövőben az ellenzék támogatása nélkül is elrendelheti, hogy egyes törvényjavaslatokat szűkített időkeretben két nap alatt, vagy érdemi vita nélkül egy nap alatt fogadhasson el a parlament.