Törvényhozási rekordot állított a kormány

2012.01.01. 20:27
Rekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés. Emellett a kormány- és miniszteri rendeletek száma is több volt, mint 2010-ben.

A parlament 98 ülésnapon fogadta el a 213 törvényt, vagyis a naponta nagyjából átlagosan két törvény született. A CompLex Kiadó jogtárának statisztikái szerint főleg az utolsó negyedév telt tevékenyen az Országházban, ugyanis a tavaly megalkotott törvények 40 százalékát (86-ot) az utolsó három hónapban fogadtak el.

Az év utolsó hónapjaiban általában sok törvény születik, mert ekkor alkotják meg például a következő évi költségvetést és adószabályozást, de a negyven százalékos arány ennek fényében is kiemelkedően magas - hangsúlyozta a kiadó.

Korábban soha nem fordult elő, hogy kétszáznál több törvényt alkosson a törvényhozás, az eddigi csúcstartó a 2010-es parlamenti év volt, 191 elfogadott törvénnyel. A rendszerváltás első két évében pedig összesen sem fogadott el annyi törvényt az Országgyűlés, mint 2011-ben.

Nemcsak a törvények, hanem az egyéb jogszabályok, így a kormány- és miniszteri rendeletek száma is meghaladta tavaly az egy évvel korábbit. A kormányrendeletek száma kisebb mértékben nőtt: a 2010-es 376-tal szemben tavaly 379 kormány által alkotott jogszabály lépett hatályba. A miniszteri rendeletekből viszont az előzi évi 554-hez képest 2011-ben 6 százalékkal többet, 588-at fogadott el az Országgyűlés.

Így összességében, központi jogszabályokból nagyjából hatvannal több, 1180 jelent meg. "Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan valamivel több mint három, egy hét alatt 23 jogszabály született" - közölte a kiadó.