Sokba került a kalocsai közvilágítás

2012.01.10. 10:50

A kalocsai önkormányzat feljelentése alapján nyomozás indult hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen a korábbi városvezetés, valamint az egyik energiaszolgáltató között megkötött szerződések ügyében. Az ügyben néhány napon belül megkezdődnek a tanúkihallgatások.

Az önkormányzat sajtószóvivője, Dávid Edit december 2-án jelentette be, hogy a kalocsai képviselő-testület szerint a korábbi városvezetés, valamint az egyik energiaszolgáltató között megkötött szerződés jelentős anyagi kárt okozott a városnak.

Kalocsa előző testülete és az energiaszolgáltató cég 2002-ben kötötte meg, 2003-ban pedig módosította a közvilágítás fejlesztéséről szóló, valamint a lámpatestek korszerűsítését szolgáló, jelenleg érvényes szerződést, amely alapján nettó kilencvenhétmillió forintból újul meg a közel háromezer lámpatest.

Az önkormányzat a cégnek az áramdíjon felül havi részletben fizette a beruházás költségeit, így az elmúlt tíz évben bruttó százhetvenötmillió forintot fizetett ki és további százhúszmillió forintot kellene fizetnie négy év alatt, így a kilencvenhétmilliós beruházás bruttó értéken több mint háromszázmillió forintjába kerülne az önkormányzatnak.

A beruházás célja az volt, hogy a közvilágítást magasabb színvonalon, de jelentős üzemeltetési költségmegtakarítással oldják meg, ugyanis a fejlesztés költségeit éves átalánydíj formájában fizeti meg a város, amelynek fedezetéül a korszerűsítésből adódó energia-megtakarítások szolgáltak volna. Az önkormányzat beszámolója szerint az átalánydíjra csaknem kétszer többet fizet a város, mint amennyi energia-megtakarítást eredményezett a beruházás.

A szóvivő közlése szerint a szerződés megkötése során is jogszerűtlenségek sorozata történt, mert testületi felhatalmazás és jegyzői ellenjegyzés nélkül kötötték meg azt, de a törvény által előírt közbeszerzési eljárásra sem került sor.