Martonyi: Bíróság helyett tárgyalna Magyarország

2012.01.12. 20:22
A külügyminiszter szerint nincs olyan leosztás, hogy ő viszi az európéer vonalat, Orbán pedig a nacionalistát, "Orbán is européer, mint én". Szerinte a kormány teljesen egységes most, hogy egyezségre akar jutni az IMF-fel. Martonyi arra bátorította az osztrák bankokat, hogy növeljék gazdasági érdekeltségüket Magyarországon, és bővítsék a hitelezést. Ezeket nyilatkozta csütörtökön a magyar diplomácia szokatlanul aktív vezetője.

Magyarország  inkább tárgyalni akar az Európai Unióval, mintsem hogy a vitás kérdések a tömörülés legfelsőbb bírói testülete elé kerüljenek  - írta csütörtökön a Reuters hírügynökség, amelynek Martonyi János külügyminiszter nyilatkozott a  brüsszeli aggályokról.

Az Európai Bizottság előzőleg a magyar jegybanktörvénnyel, az igazságszolgáltatásnak, azon belül a  bírák munkaviszonyának, illetve az adatvédelemnek a szabályozásával kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat.

Utalva arra, hogy a viták két rendezési útja, a tárgyalás és a bíróság közül Magyarország az előbbit részesíti előnyben. Nem tudom megmondani, hogy ez megtehető-e mind a három pontban, de ez a szándékunk - jelentette ki a külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a kormány "teljesen egységes most, hogy egyezségre akarunk jutni az IMF-fel". A külügyminiszter hozzátette, mindig is az volt a meggyőződése, hogy "helyesen cselekednek", ha az IMF segítségét kérik.

Teljesen kizártnak nevezte az államcsőd lehetőségét Martonyi János egy osztrák lapnak adott, az újság honlapján csütörtökön közzétett interjúban. A külügyminiszter kijelentette, biztos benne, hogy eredményre vezetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.

"A lehető leggyorsabban eredményre fogunk jutni, a tárgyalások sikeresek lesznek" - fogalmazott a külügyminiszter a Kuriernak nyilatkozva.

Martonyi János azt mondta, hogy egy államcsőd lehetősége Magyarországon "teljesen kizárt". Az osztrák bankokat arra bátorította, hogy növeljék gazdasági érdekeltségüket Magyarországon, és bővítsék a hitelezést. Rámutatott, hogy az osztrák és a magyar gazdaság között szoros kapcsolatok vannak. "Minden, ami nekünk rossz, Ausztria számára sem jó - és fordítva" - fogalmazott Martonyi.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság vizsgálja egyes nemrégiben elfogadott magyar törvények uniós jognak való megfelelőségét és kedden dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e, a miniszter azt mondta, a kormány "több mint kész" változtatásokra, és a jegybanktörvényre is szeretne megoldást találni. Martonyi szavai szerint a kormány lehetőleg szeretné elkerülni, hogy az Európai Bíróság elítélje Magyarországot.

Kijelentette, a kormány nem vonja kétségbe az Európai Bizottság objektivitását és semlegességét. "A bizottság elemzését és következtetéseit nagyon komolyan fogjuk venni" - mondta. "Bármit is mond a bizottság, mi megoldásra törekszünk" - tette hozzá.

A külügyminiszter az interjúban úgy vélekedett, hogy nem a költségvetési hiány a magyar gazdaság legnagyobb problémája. 2012-ben a hiány a hazai össztermék (GDP) három százaléka alatt lesz - mondta, és hozzátette, hogy a bizottságnak 2013-at illetően vannak kétségei. Egyúttal kijelentette azt is, hogy a kormány nagyon komolyan veszi a problémát. "Az igazán rossz hír" az államadósság mértéke, amely 81 százalék felett van - mondta a miniszter. Rámutatott, hogy a külkereskedelmi mérleg ezzel szemben kedvezően alakult, hétmilliárd eurós többletet mutat. Ez több, mint eddig bármikor - tette hozzá. Martonyi János úgy vélekedett, hogy idén 0,5 százalékos GDP-növekedés lehet Magyarországon.

A miniszter középtávon bizakodó abban a tekintetben, hogy Magyarország ki tud lábalni a válságból. "2012 nem lesz egyszerű év, nem csak Magyarország számára" - fűzte hozzá.

A miniszter elutasította a felvetést, hogy egyfajta "munkamegosztás" lenne közte és Orbán Viktor között, amely szerint ő "européer", Orbán Viktor pedig "nacionalista" irányvonalat követne. "Orbán is européer, mint én" - mondta.