no

A taxisblokád óta nem volt ilyen

2012.01.20. 22:06

Egymást érik a tüntetések ezen a hétvégén Budapesten. Az utóbbi időben ez nem számít ritkaságnak, most viszont a szokásosnál is színesebb a választék, ezúttal nem csak a kormány ellen lehet acsarkodni, hanem a kormány mellett is lehet demonstrálni. Ráadásul egy olyan eseményen, amin jó eséllyel többen lesznek, mint az összes többin együttvéve.

A kormányért

Furcsa húzással a kormánypárti békemenet Orbán Viktor 2010-ben elmondott, de a 2006 áprilisi, vagyis az elveszített választás idejéből elővett részletével lelkesíti a résztvevőket. Orbán itt arról beszélt, fent vagy lent, de ő marad. A  szervezők - többek között Bencsik András, Bayer Zsolt és Stefka András kormánypárti újságírók, valamint Széles Gábor üzletember - azért akartak kiállni a kormány mellett, mert az Orbánra zúduló nemzetközi össztűz mellett meg kell mutatni, hogy Magyarországon továbbra is a többség kiáll a kormány mellett. Több tízezer résztvevőre számítanak.

IMG 9040
Fotó: Nagy Attila

Hasonló kormánypárti demonstrációra utoljára a taxisblokád idején került sor. Azóta nem volt olyan, hogy a fennálló hatalom mellett hirdettek meg volna tömegrendezvényt, ha nem számítjuk a konkrét kampány-nagygyűléseket és nemzeti ünnepeket.

A Fidesz és a kormány, bár többen felvetették, jónak tartanának egy hasonló rendezvényt, végül hivatalosan nem vesz részt. A képviselők ettől még saját belátásuk szerint természetesen részt részt vehetnek.

A rendezvény délután négykor kezdődik a Hősök terén, a résztvevői pedig a Parlamenthez vonulnak. A kormánypárti tüntetést Bayer Zsoltot idézve azoknak ajánljuk, nem akarnak olyan kormányt, amit az IMF nevez ki, illetve azoknak, akik nem szeretnék, ha csak Szíriában, Líbiában és Észak-Koreában büszkélkedhetnének a vezetők azzal, hogy tömegek állnak ki mellettük az utcán. A demonstráción beszédek nem lesznek.

Schmitt Pál ellen

 

Ugyanekkor kezdődik a Magyar Köztársaság Barátai Facebook-csoport szervezésében a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál ellen szervezett tüntetés a a Dísz téren, különböző civil felszólalókkal. Akinek pedig ez nem lenne elég baloldali, annak is jó hírünk van: hétvégére még a Munkáspárt is aktivizálta magát, akik kora délután a Kossuth térre mennek, hogy előre elhelyezzék a transzparenseket, amik a kormánypártiakat fogadják majd.

A Klubrádióért

A vasárnap sem múlik el utcai program nélkül,  délután háromkor a Batthyány-örökmécsesnél tüntetnek Hillary Clinton kedvenc adójáért, a Klubrádióért, ráadásul már nem is először.

Az időjárás a hétvégén egy kicsit inkább ellenzékinek tűnik, mert bár szombatra és vasárnapra is jeleztek esőt, de vasárnap akár 11 fok is lehet, szombaton viszont legfeljebb 7.

Egy rövid megjegyzés a dress code-ról, a kormánypárti tüntetés szervezői felvetették, legszebb ruhájában érkezzen mindenki, a többi esetben nincs ilyen kérés.