Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Szibériai hideg tör Magyarországra

2012.01.29. 17:30 Módosítva: 2012.01.30. 13:10

Az elmúlt évek legkeményebb téli hete elé nézünk: szibériai eredetű légtömeg hozza a hideg, száraz levegőt hazánkba, jelentette az időkép.hu. A nappali felmelegedés napról napra erőtlenebbé válik, éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 fokig is hűlhet a levegő. A rohamos lehűlést három tényező segíti: a derült ég, a szélcsend és a hófedte talaj.

Hívható a Menhely Alapítvány

A várható fagyos napok különösen veszélyeztetik a fedél nélkül élő embereket. A Menhely Alapítvány közleménye szerint  a nap 24 órájában hívható a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat a +36 1 338 41 86-os telefonszámon. A szolgálat gondoskodik arról, hogy a krízishelyzetben levőkhöz a leghamarabb eljussanak az utcai szociális munkások. Arra kérnek mindenkit, hogy ha eszméletlen, végtagtörött, fejsérült vagy zavart embert látnak, értesítsék a mentőszolgálatot.

Kedden reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. Emellett a maximum hőmérséklet is 0 mínusz 3 fok között valószínű - közölte hétfőn Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A hét közepétől dél, délnyugat felől egyre több felé megnövekszik a felhőzet, amelynek hatására főleg a déli területeken már csütörtök délután havazhat.

Pénteken a déli és a keleti országrészben többfelé, másutt helyenként várható havazás. Majd szombaton is sokfelé számítani kell havazásra, de ekkor a megerősödő északi, északkeleti szél helyenként hófúvást is okozhat. Vasárnaptól szórványosan számíthatunk havazásra hózáporra.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat orvosmeteorológusa azt közölte: a következő napokban a földfelszíntől magasabban lesz az a réteg, amelyben a szennyező anyagok el tudnak keveredni. Így, habár nem lesz olyan szeles idő, a légszennyezettség csökkenhet.

Az orvosmeteorológus arra is kitért: a száraz hideg a vírusok terjedésének ugyan nem kedvez, az emberi szervezetben viszont már kedvezőbbek lehetnek a feltételek. A nagy hidegben ugyanis könnyebben meg lehet fázni, egy szimpla megfázásból pedig könnyebben alakulhat ki influenzás megbetegedés - mondta Darányi Mariann.

A nagy hidegre való tekintettel azonnal megnyitják a 150 férőhelyes, átadás előtt álló, Aszódi úti éjjeli menedékhelyet a fedél nélküli nők, férfiak és párok befogadására Budapesten - közölte a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) hétfőn. Az új, négyágyas szobákkal rendelkező menedékhely a BMSZKI és a Fővárosi Önkormányzat vezetőinek közös döntése értelmében már január 31-én kedd este fogadja a beköltözni szándékozókat.

Pelle József és Győri Péter, a BMSZKI vezetőinek tájékoztatása szerint az átmeneti szállásokon is és az éjjeli menedékhelyeken is vannak még üres, a fedél nélkül élő emberek befogadására alkalmas helyek. Közleményükben hangsúlyozták, "a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő hajléktalan menhelyek esetleges férőhelyhiány miatt sem küldhetnek el senkit, mindenkit be kell fogadniuk, akik a hideg elől fedelet keresnek maguknak".