Délkeleten rendkívüli hidegre készülnek

2012.01.31. 22:46

A legfrissebb időjárási előrejelzések szerint a hétvégén komoly havazás lesz az ország délkeleti részén, és ezen belül is Békés megyében várható a legtöbb csapadék. A hőmérséklet a hajnali órákban mínusz 10-15 fok között alakul. Takács Árpád, a megyei védelmi bizottság alelnöke elmondta, hogy 2600 mozgósítható polgári védelmi munkatársuk van, és már kijelölték azokat az intézményeket is, ahol szükség esetén 11 ezer embert tudnak elhelyezni. A katasztrófavédelem az egészségügyi szakigazgatással közösen védekezési tervet készít a folyamatos betegellátás érdekében.

Somogyban is felkészültek a hidegre és a jelentős mennyiségű havazásra. A katasztrófavédelmi szakemberek, a rendőrség, a katonaság, a mentők, a közútkezelő és a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetői egyeztették a megelőzéssel és a lehetséges veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokat, az előzetes felkészülés rendjét, valamint kijelölték a szükséghelyzetben bevonható erőket és a kapcsolattartókat.

A védelmi bizottság felhívta a megyében élők figyelmét, hogy a rendkívüli hidegre való tekintettel fokozottan figyeljenek oda egymásra, a környezetünkben élőkre, és készüljenek fel a hideg okozta váratlan helyzetekre, a közlekedésben és a mindennapokban egyaránt.

Hullámzik a Balaton

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra figyelmezteti a korcsolyázni vágyókat, hogy még korai a tóra merészkedni, mert a legvastagabb jég is csak 2-6 centiméteres, azaz életveszélyesen vékony. A várható viharos szél és havazás miatt még az is kérdéses, hogy lesz-e a hétvégére sportolásra alkalmas jég a tavon.

A tó befagyását késlelteti, hogy a korábbi meleg időjárás miatt lassabban hűl le a Balaton vize. A vízirendészet szakemberei mindenesetre megkezdték a jeges szolgálatot; megfelelő mentőfelszerelésekkel járőröznek, kiemelt figyelmet fordítva az olyan veszélyesebb helyekre, mint a kikötők, ahol a mély víz miatt különösen életveszélyes a jégen tartózkodni.