Dániel, Daniella
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Pintér ragaszkodik a Wartburghoz

2012.01.31. 15:02

A nem képviselő minisztereknek és államtitkároknak a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjairól és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény értelmében ugyanúgy vagyonnyilatkozatot kell tenniük, mint az országgyűlési képviselőknek. A kabinetnek jelenleg öt olyan minisztere van, aki nem tagja a parlamentnek.

Pintér Sándor

A belügyminiszter – 2012-es vagyonnyilatkozata szerint – több budapesti és vidéki ingatlan tulajdonosa, ebben nem volt változás a tavalyi beszámolójához képest. Pintér Sándornak most is több lakóingatlana van a II. kerületben, itt többek között egy 400 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó 2246 négyzetméteres telek tulajdonosa, de van egy 224 négyzetméteres siófoki háza, valamint egy 155 négyzetméteres lakása a VII. kerületben is. Ezenkívül Csömörön van egy zárt kertes ingatlana, valamint több hektár szántója és egy több mint kétezer négyzetméteres külterületi ingatlana Sarudon. Vannak garázsai is, továbbá Szihalmon egy 150 és egy 70 négyzetméteres nyaraló tulajdonosa, de van nyaralója Szigetmonostoron is. A belügyminiszternek megvan a 1995-ben örökölt Wartburgja is.

A belügyminiszter tavalyi vagyonnyilatkozatához képest változás, hogy a megtakarításai között feltüntet egy 91 milliós, illetve egy 94 millió forint értékű diszkontkincstárjegy-csomagot, valamint egy 755 ezer dolláros és egy 717 ezer eurós devizamegtakarítást. Tavaly a miniszter lakossági folyószámláján lekötött betétje 278 millió forint, látra szóló egyenlege 38 millió forint volt, az idei vagyonnyilatkozata szerint lakossági folyószámlájának zárolt látra szóló egyenlege huszonkétmillió forint, látra szóló egyenlege kétmillió forint.

Emellett a tárcavezető nyilatkozatából az is kiderül, hogy Pintér Sándor 426 millió forint értékben nyújtott családi, baráti kölcsönt, és egymilliárd forint cégei értékesítéséből származó követelése van. Ugyanakkor törlesztette a 2011-es vagyonnyilatkozatban levő kétszázmillió forintos, ingatlan vásárlására felvett pénzintézeti kölcsönét is, ebből a tartozásból a 2012-es nyilatkozat szerint 8,5 millió forint maradt.

Réthelyi Miklós

A nemzetierőforrás-miniszter változatlanul felerészben tulajdonosa két II. kerületi társasházban lévő lakásnak és negyedrészben egy 120 négyzetméteres keszthelyi lakásnak. Vagyonnyilatkozata szerint megtakarításai csökkentek: a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelése összesen 14,7 millió forint volt, ez idén 11,3 millió forintra változott.

Réthelyi Miklósnak most sincs köztartása vagy kölcsöne, és feltünteti a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított honoráriumát is, amelynek havi összege bruttó 90 ezer forint. A miniszter egy 2001-ben vásárolt Opel Astrával rendelkezik, egyéb nagy értékű műalkotása, vagyontárgya nincs. Nyilatkozata szerint befektetései és értékpapírjai nincsenek, és gazdasági társaságnak sem tagja vagy tulajdonosa.

Németh Lászlóné

Németh Lászlónénak, aki tavaly decemberben váltotta Fellegi Tamást a fejlesztési miniszteri poszton, kinevezése után kellett vagyonnyilatkozatot tennie, így az már korábban felkerült a kormányzati portálra. Eszerint a miniszter fele részben tulajdonosa egy 116 négyzetméteres III. kerületi lakásnak, egy VI. kerületi lakóingatlannak és egy Surány-Pócsmegyeren lévő üdülőnek, valamint három huszad arányban birtokol egy VII. kerületi társasházi lakást is. Van egy Toyota Yaris autója is.

Németh Lászlóné egy 11 ezer eurós megtakarítással és egy 14 millió forintos önkéntes magán-nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezik, valamint felerészben tulajdonosa egy 3,6 milliós takarékbetétkönyvben elhelyezett megtakarításnak is, viszont van 39 ezer svájci frank banki tartozása. A jelentősebb értékű vagyontárgyak között arany ékszereket és ezüsttárgyakat tüntetett fel. Gazdasági érdekeltsége nincsen.

Martonyi János

A külügyminiszter változatlanul felerészben tulajdonosa egy 500 négyzetméteres szadai családi háznak, egy 150 négyzetméteres XII. kerületi lakásnak, valamint haszonélvezeti joga van két aszófői üdülőn és egy zebegényi lakóházon. Martonyi János felerészben tulajdonosa egy Audinak, emellett a nagy értékű ingóságok között szőnyegeket, bútorokat, festményeket, ezüstöt és porcelánt sorol fel, a tavalyi vagyonnyilatkozatával megegyezően.

A miniszter nyilatkozata szerint részvényben húszmillió, befektetési jegyben negyvenmillió, kötvényben 65 millió forinttal rendelkezik, ebben nem volt változás, takarékbetétben elhelyezett megtakarításai ugyanakkor ötmillió forinttal, 45 millióra csökkentek a tavalyi vagyonnyilatkozatához képest.

Fellegi Tamás

A volt fejlesztési, jelenlegi tárca nélküli miniszter 2011 decembere óta kétszer is nyilatkozott, ugyanis lemondásakor záró vagyonnyilatkozatot kellett leadnia, valamint tárca nélküli miniszterként is nyilatkozattételi kötelezettsége volt.

A miniszter most is felerészben tulajdonosa egy szentendrei 215 négyzetméteres családi háznak és két szentendrei társasházi lakásnak. Gépjárműve változatlanul nincsen. Ugyanakkor értékpapírban elhelyezett megtakarításai, illetve egyéb befektetései növekedtek a 2011-es vagyonnyilatkozatában rögzítettekhez képest: ugyanannál az alapkezelőnél 42 millió forintról 45 millió forintra nőtt egy megtakarítása,  egy másik 416 euróról 418 ezer euróra emelkedett. A tárca nélküli miniszter emellett egy életbiztosítást és másik két nagy értékű biztosítást sorol fel, és azt is jelzi, hogy továbbra is felerészben tulajdonos egy bt.-ben.