Az IMF a tömegközlekedésünk hatékonyabbá tételét sürgeti

2012.02.01. 15:51
A Levegő Munkacsoport szerint az IMF a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem a támogatások csökkentését.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem pedig az erre fordított állami támogatások csökkentését – derül ki abból a levélből, amit az IMF magyarországi képviselője kedden küldött a Levegő Munkacsoportnak.

A munkacsoport közleménye szerint a civil szervezet kérdéseire válaszolva Iryna Ivaschenko kifejtette: az IMF azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy teljes egészében ismerje el a költségvetésben a tömegközlekedésnek nyújtandó támogatásokat ahelyett, hogy évről évre alultervezi azokat, és év közben ad támogatást a fizetőképesség fenntartására, tőkenöveléssel vagy az adósságok átvállalásával.

Amennyiben a kormány csökkenti a támogatásokat és a tömegközlekedés adósságállományát, akkor ezt egy értelmes szerkezeti átalakítási terv mentén kell megvalósítania, máskülönben a támogatások elkerülhetetlenül növekedni fognak, és az adósságok ismét felhalmozódnak - olvasható az IMF levelében.

A közlemény szerint évek óta ugyanezt javasolja a kormánynak a Levegő Munkacsoport is. A szerkezetátalakítás azonban csak úgy lehet sikeres, ha nem korlátozódik a tömegközlekedési vállalatokra, hanem átfogja a teljes közlekedési rendszert és a településfejlesztést is, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a tömegközlekedést, annak  hatékonyságát.