Magánklinikákon jártak a revizorok

2012.02.01. 10:45

Az adóhatóság (NAV) folytatja a magánklinikák és a magánorvosok ellenőrzését, mivel – az eddigi tapasztalatok szerint – az ágazatban kiemelkedően sok a szabálytalanság.

A hatóság a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a magánklinikák – különösen a szépészeti szolgáltató szektor – ellenőrzésére, mert több praxisban a beavatkozások ellenértéke zsebre megy, vagy a szolgáltatók más módon próbálnak kibújni az adófizetési kötelezettségeik alól.

Az adóhatóság ellenőrei januárban magánrendeléseket kerestek fel Budapesten és Pest megyében, azt vizsgálva, hogy az érintettek adnak-e nyugtát, illetve számlát a bevételeikről. Többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász és szemész szolgáltatásait vették igénybe a revizorok, de egy dohányzásról leszoktató biorezonancia kezelésen is megjelentek.

Az egyik fül-orr-gégész szakorvos a tízezer forintos vizsgálati díj átvételekor még csak utalást sem tett számla vagy nyugta kitöltésére, de azután, hogy az ellenőrök felfedték kilétüket, azonnal kérte a bírság összegének méltányos megállapítását.

A NAV szerint a szolgáltatók a bevételeik jelentős arányát továbbra is eltitkolják. A hatóság által feltárt mulasztások következményeként összesen több mint kétmillió forint mulasztási bírság kiszabására számíthatnak az érintettek.

Ezen felül az adóhatóság felfigyelt arra is, hogy a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére a vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, de visszaéléseket találtak az áfa tekintetében is.

Szintén ellenőrzési tapasztalat, hogy az egészségügyi szempontból nem indokolt, szépészeti (plasztikai) beavatkozásokat gyógyító tevékenységként, – azaz az egészség megőrzésére, fenntartására, vagy visszaállítására szolgáló beavatkozásként – számolják el, elkerülve ezzel az áfa megfizetését. Az adóhatóság emiatt a jövőben nemcsak a helyszíni nyugtaadást vizsgálja, de több szolgáltató bevallásait utólagos ellenőrzés alá is vonja.