Az Akadémia is vizsgálta az egyházi státuszt akaró felekezeteket

2012.02.02. 17:38
Elküldte állásfoglalását Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak arról a 32 felekezetről, amelyek egyházként szeretnék elismertetni magukat - közölte az Akadémia.

A törvény értelmében az MTA elnökének állásfoglalást kell adnia a parlamenti bizottságnak az egyházügyi törvényben meghatározott feltételek fennállásáról. Megvizsgálják, hogy az adott közösség alapcélként vallási tevékenységet végez-e, tanításának lényegét tartalmazó hitvallása és rítusa van-e, illetve működik-e legalább száz éve nemzetközi szinten vagy legalább húsz éve szervezett formában, egyesületként Magyarországon. Az MTA közölte: az eljárásrend jelenlegi szakaszában nem ad bővebb tájékoztatást az elkészült állásfoglalásról.

Korábban az MTA azt közölte: az Akadémia elnöke az általa kezdeményezett egyháztörténeti és vallástudományi elnöki bizottság tagjainak véleményére alapozva foglal állást, és ezt közli az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságával.

A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, hogy egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni. Az Országgyűlés bizottsága az eljárásrend részeként kéri az MTA elnökének állásfoglalását bizonyos, az egyházügyi törvényben meghatározott feltételek fennállásáról.

A december 30-án megszavazott jogszabállyal tizennégy egyházat ismert el a parlament, ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvényben. Azok a vallási közösségek, amelyek nem kerültek fel erre a listára, de tavaly december 20-ig kezdeményezték az illetékes miniszternél jogállásuk fenntartását, január 1-jével nem veszítik el egyházi státusukat, arról február végéig dönt a parlament.

A többi, korábban egyházként működő, de újbóli nyilvántartásba vételét nem kezdeményező vallási közösség egyesületként működik az év elejétől. E szervezeteknek regisztrációs kötelezettséget ír elő a törvény, amely alapján február végéig kezdeményezniük kell, hogy egyesületként vegyék nyilvántartásba őket. Ha ezt elmulasztják, 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnnek.