Pozsonyban akart leszállni egy Budapestre tartó Wizz Air-gép

MTI/Index
2012.02.04. 18:13 Módosítva: 2012.02.05. 18:56

Nem vállalta a leszállást a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a Wizz Air Olaszországból, Bergamóból érkező járatának kapitánya, és Pozsonyban tette le a gépet, ám  a Wizz Air arra utasította, térjen vissza a magyar fővárosba – közölte a Liszt Ferenc repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója szombaton.

„A gép landolt is Pozsonyban, körülbelül egy órát vártunk a reptéren, hogy mi lesz velünk. Végül újra becsekkoltunk, felszálltunk, és ezúttal engedtek is leszállni Budapesten" – írta az Indexnek a gép egyik utasa.

Hardy Mihály azt mondta, a kapitány azért nem vállalta a budapesti leszállást, mert a pályán a fékhatás éppen a határán volt a megfelelőnek. A Liszt Ferenc repülőtér folyamatosan üzemel, a 2-es pálya van nyitva, az erős havazás és szél miatt ugyanis az 1-es pályát bezárták. Hardy megjegyezte, a Malév kiesése miatt nincs akkora forgalom, hogy ne lenne elegendő egy pálya.

Varró Balázs, a Wizz Air Hungary Kft. kommunikációs vezetője vasárnap azt mondta, hogy február 4-én „a Bergamo-Budapest útvonalon közlekedő Wizz Air járat kitérő repülőtéren, Pozsonyban szállt le, miután a budapesti légi irányítástól kapott információ alapján a futópálya nem volt megfelelő állapotban a leszálláshoz. A döntést ilyen esetben mindig a gépet irányító kapitány hozza meg. A W6 2283-as járat kapitánya úgy döntött, hogy nem kísérli meg a leszállást Budapesten (...). A gép az üzemanyag felvétel után visszatért Budapestre, miután a leszállási feltételek megfeleltek a szabályzatban előírtaknak". A kft. kommunikációs vezetője hozzátette, hogy „a Wizz Air mindenkori, elsődleges szabálya, hogy az utasok biztonságát nem kockáztatja".

Hardy Mihály vasárnap az MTI kérdésére elmondta, hogy a lezárt egyes futópályát is megnyitották, mindkét pálya üzemel, és nincs fennakadás a légi forgalomban.