Nem nyerhetett a drágább, ejtették a beszerzést

2012.02.06. 07:33 Módosítva: 2012.02.06. 07:34
Nem nyert a magát magas szintű kormányzati kapcsolatokkal ajánló dunakeszi kft. a 400 milliós tenderen, érvénytelenítették az eljárást. Az alig másfél éves NovelMedixet eredetileg győztesként hozták ki a karcagi kórház modernizációjára kiírt pályázaton, miután a konkurenciát, a Philipset kizárták olyan hiányosságra hivatkozva, ami a kft. pályázatában sem szerepelt. A Közbeszerzési Hatóság megsemmisítette kizárást. A kis kft. közel ötven millióval drágább ajánlatot tett, mint a versenytárs világcég.

Háromhetes hezitálás után kedden eredménytelennek nyilvánították a Nagykunságiak egészségért fedőnéven meghirdetett 400 milliós projektet. A kórházfejlesztési tendert a karcagi Kátai Gábor Kórház azután „kukázta le”, hogy egy jogorvoslati döntés miatt meg kellett volna változtatni a bírálati szakaszban kialakított végeredményt.

Az uniós forrásokra alapozott projektben nagy értékű CT-berendezést, rengeteg egészségügyi gépet, műszereket, informatikai egységeket és laboratóriumi eszközöket kapott volna a karcagi kórház.

Az összességében több mint egy milliárdos költségű karcagi modernizációs program részét képező tenderben az ajánlattételi szakasz végén a NovelMedix Kft. nevű 2010-es alapítású cég maradt állva egyedüliként, mert a befutó másik szereplőjét, a Philips Magyarország Kft.-t kizárták. A kizárás oka egy szoftverhez kapcsolódó igazolás ügye volt.

A Philips szerint a rajta követelt pályázati anyag a NovelMedix által beadott papírok között sem szerepelt, és a pályázati kiírás sem nevezte meg egyértelműen indulási feltételként. A cég ezért a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, amely január 10-én közzétett határozatában elfogadta a Philips érvelését, és megsemmisítette a kizárásáról szóló döntést.

Információink szerint a potenciális versenytársat egy kormányzati alkalmazott meg is fenyegette, azt állítva, hogy retorziók érik a céget, ha továbbra is ragaszkodik a részvételhez.

Az új helyzetben át kellett volna írni a pályázat végeredményét, mert a Philipsé volt a kedvezőbb ajánlat. Az már a kizárás előtt kiderült, hogy a multicég bruttó 436 millió forintért vállalta az eszközök szállítását, a dunakeszi vállalkozás pedig közel 50 millióval drágább, bruttó 484 millió forintos ajánlatot tett.

A karcagi Kátai Kórház által kiadott pályázati összegzés egyébként nem is hivatkozik másra, kizárólag a döntőbizottság határozatára, amely „megsemmisítette az ajánlatkérő döntését”.

A nagy pénzeket mozgató egészségügyi TIOP pályázatok környékén az utóbbi időben feltűnt NovelMedix Kft. honlapja szerint „magas szintű kormányzati és önkormányzati kapcsolatokkal” rendelkezik. (Update: A http://www.novelmedix.hu-t cikkünk megjelenése után alig két órával leállították, helyén azóta egy karbantartási szünet figylemeztetés jelenik meg.)

A kft. vezetői egyébként voltak már egy furcsa eszközbeszerzési sztori érintettjei. A 2010-es országgyűlési választások előtt márciusban a HVG hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyen a váci Fidesz-csoport tagjai tárgyalták meg a csőd közelben lévő helyi kórház ultrahangkészülék-lízingjének sorsát.

A hangfelvétel tanúsága szerint a helyi képviselőjelölt amellett kardoskodott, hogy a máshol állítólag 7 millióért beszerezhető gépet megéri 45 millióért lízingni attól a „jobbos cégtől”, amelyben akkoriban a NovelMedix vezetői kötötték az üzleteket. A Vácon meghiúsult üzlet után lett Lesti József a NovelMedix cégvezetője, a már említett Földi Gabriella pedig ügyvezetőként igazolt át az új vállalkozáshoz. A hangfelvétel szerint Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz Pest megye 2. számú választókerület-elnöke azzal érvelt párttársai előtt, hogy leegyeztetett mindent a Fidesz-felsővezetéssel. „Az ő jóváhagyásukkal mertem én ezt így behozni, bízván abban, hogy ti meg fogjátok érteni, hogy ebből mennyit lehet profitálni (...) Nemcsak én vállaltam ezért a cégért kezességet, hanem rajtam kívül a felső vezetés is (...) Pesti Imre, Molnár Ágnes, akik benne vannak, tehát én nélkülük biztos nem mentem volna bele.”