Gyurcsány nem Budait, a kormányt vádolja

2012.02.07. 15:47

Budapestkörnyéki Törvényszéken megtartották  Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc jó hírneve megsértése miatt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen indított pert.

Budai Gyula egy sajtótájékoztatón a sukorói üggyel kapcsolatban mindkét volt miniszterelnököt azzal vádolta, hogy a tárgyaláson hamisan tanúskodtak. A felperesek ezért 3-3 millió forint kártérítés megállapítását kérték a bíróságtól.

IMG 7325
Fotó: Nagy Attila

A bírónak először azt kellett tisztáznia, hogy mivel a sukorói perben még nem született ítélet, ezért egyáltalán felmerülhet-e a jó hírnév megsértése, de a tárgyaláson a felperesek ügyvédjével megbeszélte, hogy a becsületsértés jogcíme is fennáll. Így a keresetet nem utasítja el, és megkezdi a tárgyalást.

A felperesek rágalmazás miatt is feljelentést tettek Budai ellen, a parlament nem függesztette fel Budai mentelmi jogát, így az eljárás lezárult.

A mai becsületsértési peren Bajnai elmondta, hogy politikusként tűrniük kell a sértő kijelentéseket, de Budai kormánybiztos hivatalos minőségben járatja le őket. Ezért nyilvánvalóvá kell tenni, hogy az általa tett ténymegállapításnak - hogy hamisan tanúskodtak - nincs semmilyen alapja, azt semmilyen ítélet vagy büntetőper nem támasztja alá.

IMG 7397

Gyurcsány kijelentette, hogy a per alperese valójában nem Budai Gyula, hanem Orbán Viktor kormánya, ami súlyos bűncselekményekkel vádolja elődeit, és a miniszterelnöki intézményt rombolja, ezért az ügy nem a magánügyük. A bíró kérdésére, hogy milyen személyes hátrányuk származott

Budai kijelentéséből, Bajnai azt válaszolta, hogy nem lehet szétválasztani, hogy melyik kijelentésnek mi a következménye, de hamis tanúzásról szóló állítás biztosan beépül a róluk alkotott véleményekbe. Gyurcsány ehhez annyit tett hozzá, hogy a kérdés diplomatákkal folytatott beszélgetéseken is felmerült, így a rágalmak a külföld szemében a politikusi megítélésüket is rontják. A per június 12-én folytatódik,  ezúttal Budai Gyulát is meghallgatja a bíróság, aki most nem volt jelen.