Már hat településen veszélyes a levegő minősége

2012.02.09. 17:24 Módosítva: 2012.02.09. 19:31

Már nem öt, hanem hat település levegőjét minősítette veszélyesnek a szálló por magas koncentrációja miatt az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a csütörtökön napközben frissített adatok szerint.

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképen csütörtök délután Ajka, Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom és Putnok mellett már Várpalotát is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel jelölték. Ezeken a helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térkép szerint országszerte tovább romlott a levegő minősége.

Tatabányán elrendelték a szmogriadót, mely visszavonásig érvényes, a légszennyezettségben csak hétfőtől várható lassú javulás.

Emellett tizenkét települést jelöltek narancssárga színnel, így jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Százhalombatta, Sopron, Győr, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Veszprém, Vác, Tököl és Oszlár. Az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel Salgótarjánt, Egert és Hernádszurdokot jelölték.

A Főpolgármesteri Hivatal jelezte, hogy Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szmoghelyzet további romlásának elkerüléséért ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérték a lakosságot.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.