Már a szocialistáknál van Gúr 47 ezer forintja

2012.02.15. 05:58
Egy napba tellett, de kiderítettük, mi lett azzal a 47 000 forinttal, amit a szocialista Gúr Nándor csapott le Cséfalvay nemzetgazdasági államtitkár asztalára a parlament üléstermében. A pénzt végül lezárt borítékban adták vissza az MSZP frakciójának, már úton van Gúrhoz, aki visszaadja azoknak, akiktől kapta.

A hétfői parlamenti ülés egyik legélettelibb pillanata volt, amikor a szocialisták aznapi vezérszónoka, az éhségmenetről nagykabátban beeső Gúr Nándor 47 000 forintot csapott le napirend előtti felszólalása végén a Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert helyettesítő Cséfalvay Zoltán államtitkár asztalára azzal a felkiáltással, hogy éljen meg ebből egy hónapig Matolcsy György.

20
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A mondat, ami nem hangzott el

Az akció apropóját az adta, hogy Gúr állítása szerint Matolcsy György egy alkalommal kijelentette, hogy havi 47 000 forintból meg lehet élni. A valóságban Matolcsy ilyen kijelentést nem tett, Gúr felszólalására válaszolva Cséfalvay pontosan idézte minisztere mondatait. "A start munkaprogramban résztvevő 205 000 ember 47 000 forintos tényleges bért kap majd. Ez kifejezetten szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akik korábban 28 500 forintból rejtélyes módon meg tudtak élni" - mondta a miniszter gazdasági bizottsági meghallgatásátn.

Ezen az se változtat, hogy azóta Zsiga Marcell fideszes képviselő az RTL Klub híradójának nyilatkozva kamerába mondta, hogy ennyi pénzből meg lehet élni.

Hol van a pénz?

De minket most nem ez izgatott, hanem hogy mi lett azzal a 47 000 forinttal, amit Cséfalvay amúgy rögtön átpiszkált a szomszéd asztalra, majd megkérte a teremszolgákat, hogy azt juttassák vissza a szocialista frakcióhoz. Megkeresésünkre a nemzetgazdasági minisztérium is ennyit tudott közölni a pénz sorsáról.

Hogy ezután mi lett vele, azt már nehezebb volt kideríteni. Elsőként Gúr Nándort kerestük, akihez még nem jutott el a pénz. Másodjára Török Zsolttal, a szocialisták szóvivőjével beszéltünk. Török remek sztorikat mesélt arról, hogy a kilencvenes évek elején állítólag többezer márkát, sőt, tudomása szerint még egy protézist is találtak a teremszolgák. Arról nem tudott, hogy a pénz megérkezett volna a frakcióhoz. Mi több, ő azt állította, hogy ilyen esetben a pénzt talált tárgyként kell kezelnie a teremszolgáknak, így az valószínűleg az országgyűlés főtitkáránál lehet lezárt borítékban, és a szabályok szerint az a képviselő veheti fel, akinek az asztalán találták.

21

Az Országgyűlés terembiztosi szolgálatát nem sikerült elérnünk, de egy országgyűlési munkatárs bizalmas közlése szerint Török tévedett. A pénzt az államtitkár utasításának megfelelően a teremszolgák boritékba rakták, azt lezárták és leadták az MSZP parlamenti frakcióirodáján.

Jótékony célra

Itt végül rövid utánajárás után megkeresésünkre kiderítették, hogy a pénz valóban megérkezett hozzájuk, egy munkatársuknál van, aki majd eljuttatja Gúrhoz.

És hogy mi lesz a pénzzel? Érdeklődésünkre Gúr elmondta, hogy azt visszajuttatja azokhoz, akik összedobták. "De arra fogom kérni őket, ha már erre a jótékony célra, a miniszter egy havi megélhetésére összeadták, ajánlják fel egy még ennél is jótékonyabb célra, mondjuk egy gyerekjóléti alapítványnak" - mondta a borsodi képviselő.