Vizsgálják a Magyar Vöröskereszt gazdálkodását

2012.02.15. 18:34
A Magyar Vöröskereszt volt főigazgatóját, Selymes Eriket személyes felelősség terheli a szervezet gazdálkodásáért – közölte a szervezet sajtóirodája. Mint írták, a szervezeten belül már tavaly lefolytatták az országos igazgatóság elmúlt évi gazdálkodásának átvilágítását, a vöröskereszt ezt követően fordult a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészséghez, a vizsgálat jelenleg is folyamatban van. A menesztett főigazgató gazdasági visszaélések gyanúja miatt több feljelentést tett, Selymes Erik állítása szerint illegitim módon távolítottak el pozíciójából.

A Magyar Vöröskereszt sajtóirodája Selymes Erik leváltásával kapcsolatban azt írta: Habsburg György elnök javaslatára a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége 2011. december 15-i ülésén  egyetértési jogával élve  hozzájárult a főigazgató munkaviszonyának 2012. január 23-i hatállyal történő, indoklás nélküli megszüntetéséhez.

A főigazgatói posztra a szervezet országos vezetősége hamarosan pályázatot ír ki, annak eredményéről a későbbiekben adnak tájékoztatást. A Magyar Vöröskereszt elnöke addig Baracskai Józsefnét, a Zala Megyei Szervezet igazgatóját bízta meg a főigazgatói teendők ellátásával  tették hozzá.

Selymes Erik, aki 2008. november elseje óta töltötte be a főigazgatói tisztséget, az MTI-nek elmondta: a Magyar Vöröskeresztnél tapasztalt gazdasági visszaélések gyanúja miatt több feljelentést készített elő, egy részüket már beadta az illetékes hatóságokhoz. Mint mondta: minden állítását bizonyítékokkal tudja alátámasztani.

Feketén szervezett tanfolyamok

A gazdasági visszásságok között Selymes Erik a pályázati pénzekkel történő visszaéléseket nevezte meg. Állítása szerint a Pest megyei szervezetnél évente több tízmillió forint tűnik el fiktív számlák alapján, emellett  tudomása szerint  hat megyében zajlik rendőrségi nyomozás azért, mert "az egyes megyei szervezeteknél a vöröskereszt hivatalos irataival, pecsétjével visszaélő munkatársak feketén szerveztek elsősegély-tanfolyamokat". Utóbbi miatt Selymes Erik számításai szerint a vöröskeresztet évente 50-60 millió forint kár éri.

A volt főigazgató szerint ugyanakkor a szervezet gyengülését az is gyorsította, hogy 2000-től mostanáig a Magyar Vöröskereszt állami támogatása a korábbinak a 10 százalékára csökkent.

Az országos vezetőség tavaly december 15-i ülésén  álláspontja szerint  nem volt napirenden a főigazgató munkaköréből való felmentésének kérdése, illetve a szavazás során a törvényi szabályozással ellentétben zárt ülést rendeltek el, amelyen a résztvevők, hosszas vita után, egyetértettek abban, visszahívják őt a vezetői tisztségből; a szervezet elnöke ezt követően mondta fel a munkaviszonyát.

Illegitim módon rúgták ki

Selymes Erik tájékoztatása szerint Habsburg György azzal indokolta a vezetőcserét, hogy maga a főigazgató kérte munkaviszonya megszüntetését egészségi állapotára hivatkozva. Selymes Erik ezt cáfolva elmondta: 2009 óta mozgáskorlátozott, de a munkavégzésben ez nem akadályozta, felmentése miatt  amelyet illegitimnek tart  munkaügyi bírósághoz fordult.

A Magyar Vöröskereszt sajtóirodája a volt főigazgató által említett esetleges gazdasági visszaélések kapcsán azt írta az MTI megkeresésére, hogy Selymes Eriket, mint a Magyar Vöröskereszt felelős ügyvezetőjét személyes felelősség terheli a szervezet gazdálkodásáért. Ugyanakkor kifejtették: a felügyelőbizottság  a Magyar Vöröskereszt felett szigorú társadalmi kontrollt ellátó, civilekből álló országos vezetőség kérésére  még 2011-ben lefolytatta a Magyar Vöröskereszt országos igazgatóságának elmúlt évi gazdálkodásának átvilágítását. A vizsgálat során szabálytalanságok gyanúja merült fel, ezért az új, megbízott főigazgató azok további hatósági vizsgálatát kezdeményezte.

Mint írták, a szervezet törvényességi ellenőrzési kérelemmel a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészséghez fordult. A Magyar Vöröskereszt a szervezet felügyelőbizottságának ellenőri jelentésében foglaltakról, illetve az ügyészség törvényességi ellenőrzésének megállapításairól a vizsgálat lezárását követően ad tájékoztatást.