Újra tanítanak az elázott gimnáziumban

2012.02.17. 11:15 Módosítva: 2012.02.17. 11:17

A pontos kár összegét még nem állapították meg, de már megkezdődött a helyreállítás a nagykanizsai Batthyány Gimnáziumban, ahol egy héttel ezelőtt a padláson történt csőtörés miatt le kellett zárni egy épületszárnyat.

Balogh László igazgató elmondta: az épületrész átázása miatt három statikus vizsgálta meg a műemléki szárnyat. Egyelőre nincs kész az írásos szakvéleményük, annyit szóban már elmondtak, hogy az épület nem életveszélyes. A födémek és a gerendázat nem ázott át olyan mértékben, hogy leszakadhatna.

D  VG20120209025
Fotó: Varga György

A gimnázium 1886-ban épült műemléki szárnyának padlásterében február 9-én este tört el – feltehetően a tartós fagyok miatt – a 30 éves vízvezeték, így jelentős mennyiségű víz öntötte el az épület két szintjét, valamint több helyen leszakadt a födém vakolatborítása.

A tűzoltók a tetőtérben összegyűlt vizet kiszivattyúzták, de a veszélyhelyzet miatt az épületszárny mindkét szintjét le kellett zárni. Összesen tizenkét termet – köztük három tantermet és részben a könyvtárat – áztatott el a lezúduló víz, de a beosztások átszervezésével péntek reggel megkezdődhetett a tanítás az iskola közel kilencszáz diákja számára.

Szerdán megnyithatták mindkét szintet, csupán három termet – a fizika tantárgy előadótermét, egy másik tantermet és a kistanárit – kell továbbra is lezárva tartaniuk. A könyvtár állománya nem károsodott jelentősen. Megkezdődött a helyreállítás, de szárításra és felújításra is szükség van, ezért szeptemberig várhatóan nem tudják használni ezeket a helyiségeket.

A kárfelmérés már megtörtént, de a biztosító még nem készítette el a becslését. Az igazgató úgy vélekedik, a kár több millió forint.