Nem ad több pénz a régi polgármester kezébe a bank

2012.02.21. 20:30
Szentendrén külsős alpolgármestert választott az önkormányzat, mert csak így juthatott további 700 milliós forráshoz a város. A szentendrei reorganizációs menedzser kilenc hónapos határozott idejű szerződése arra szól, hogy végezze el az önkormányzat teljes gazdasági átszervezését, és irányítása alatt a képviselőtestület hozza meg a csőd elkerüléséhez szükséges hatékonyságjavító intézkedéseket. A külsős-alpolgármester fizetését az önkormányzat és a városnak korábban is hitelező Raiffeisen Bank közösen fizeti.

A városnak hitelező Raiffeisen Bank nem bízott a Dietz Ferenc által vezetett önkormányzatban, ezért ragaszkodott, hogy egy gazdasági szakember irányítsa ideiglenesen a város gazdálkodását - számolt be az szentendrei önkormányzat múlt heti rendkívüli üléséről a testületben képviselői poszttal rendelkező civil szervezet, a Társaság az Élhető Szentendréért.

Az önkormányzat országban eddig példátlan lépésre szánta el magát, olyan külsős alpolgármestert választott meg Polányi Sándor személyében, akit a bank is megfelelőnek talált Szentendre gazdasági reorganizációjára.

Mint arról decemberben beszámoltunk, tavaly év végén már veszélyben volt a városban a fűtés és a közvilágítás finanszírozása. Somogyi Zsolt, a Városi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója levélben azt írta, hogy "teljesen szétcsúszott" a társaság finanszírozása, a kötelezettségek feltorlódtak, a béreket sem sikerül időben rendezni, és a járulékokat a NAV tíz nap elteltével inkasszálja.

A város polgármester-helyettese, Török Balázs az Indexnek már akkor elismerte, hogy súlyos helyzetben van a város, és "klasszikus likviditási menedzselésre" kényszerül az önkormányzat: a működési pénzekből kell finanszírozni több EU-s projektet is, így a városrehabilitációt és az orvosi rendelő felújítását, amíg a város hozzá nem jut a szükséges forrásokhoz. A Raiffeisent viszont az motiválta az újszerű megoldás elfogadására, hogy eddig semmi sem valósult meg abból a 2,5 milliárd forintos beruházáscsomagból, amely a 3,5 milliárdos kötvénykibocsátás banknak fizetendő részleteit kitermelte volna.

A bank a külsős szakember kinevezéséhez kötötte – aki jelen esetben Polányi Sándor – a város finanszírozásának folytatását. Polányi az Indexnek elmondta, hogy új posztján az önkormányzat összes gazdálkodást érintő ügyével foglalkozik majd, mindennel, ami a közpénzek elköltésével összefügg. A döntéseket formálisan továbbra is a testület hozza meg, de döntés-előkészítés az ő feladata lesz. Sok város van gondban, de Szentendre legalább hajlandó volt előremenni, és nem várta meg azt a pillanatot, amikor már a teljes fizetésképtelenség miatt kényszeríti ki a változtatásokat - mondta a város új külsős alpolgármester.

Polányi elmondta azt is, hogy kinevezését több egyezetés előzte meg az önkormányzat vezetésével és a bank képviselőivel, majd januárban ő is tájékozódott a polgármesteri hivatalban, hogy felmérje a helyzetet. A múlt csütörtöki testületi ülés előtt külön-külön beszélt valamennyi képviselővel, és tudatta velük, hogy csak akkor vállalja a kilenc hónapos munkát, ha politikai csatározásoktól mentesen, egyhangúlag szavazzák meg kinevezését.

Átmeneti menedzserként Polányi azt vállalta, hogy a megtakarításokkal tartósan, fenntartható módon működőképes maradjon a város, és a profi pénzmenedzsementtel a jövőben ne legyen gond az adósságszolgálattal sem.