Giró-Szász: A kormány következetes

2012.02.23. 23:02

"A magyar kormány következetes:  a túlzottdeficit-eljárás visszavonása érdekében tesz gazdaságpolitikai és költségvetési lépéseket, a három a kötelezettségszegési eljárás kapcsán egy kimerítő, százoldalas, minden tekintetben jogi alapokon nyugvó választ küldött a bizottságnak" - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar Televízióban. A kormány várja a bizottság válaszát.

Mint elmondta, az Európai Bizottságnak javaslattételi joga van, ezt meg is tette. A döntést nem ennél a testületnél hozzák, a végső szót az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN mondja ki.

Megalapozatlannak tartják

A bizottság megtette javaslatát, és a magyar kormány azért mondta ezt megalapozatlannak, mert a testület nem vette figyelembe a hozzájuk eljuttatott tájékoztatóban szereplő lépéseket.

A magyar kormány ezeket a lépéseket ugyanis megtette, nemcsak hogy kormánydöntés van erről, hanem a határozatok már meg is jelentek a Magyar Közlönyben - jelentette ki Giró-Szász András.

Szerinte a magyar kormány következetesen, 2011 márciusa óta a Széll Kálmán Tervben meghatározott ütem szerint hajtja végre azokat a strukturális átalakításokat, amelyeknek az elsődleges célja az állam jobbá tétele. Az egy másodlagos eredmény, hogy ennek kedvező költségvetési hatásai vannak - mondta.

Fenntartják a döntést

Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg folyósításának befagyasztásáról szólva elmondta: annak ellenére is fenntartotta Magyarországról hozott döntését az uniós döntéshozó-végrehajtó testület, hogy a további magyar intézkedésekről egy-két napja levelet kaptak Orbán Viktor miniszterelnöktől és valamivel korábban Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől.