Hoffmann Rózsa megszólal

2012.02.26. 16:40
Igéretéhez híven még februárban módosítja a kormány az egyházügyi törvényt, 18 felekezet kap egyházi státust. Más nagyon nem történik a héten a parlamentben, csak Hoffmann Rózsa napirend előtti felszólalása számít különlegességnek.

Kormánytag napirend előtti felszólalásával indul hétfőn a tavaszi ülésszak következő ülésnapja, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tájékoztatja az országgyűlést, valószínűleg a felvételi jelentkezések adatairól. A kormánytagok felszólalására a frakciók is reagálhatnak, minimum öt percben, így a rendes napirend előtti felszólalások bő negyven percet csúszhatnak. Hoffmann felszólalását leszámítva viszonylag eseménytelen lesz a hétfő, mindössze három törvényt és három határozatot fogadnak el, és az egyik törvény is cspán egy európai tanácsi határozat kihirdetéséről szól.

De mielőtt még határozatokat hoznának, az ellenzéki képviselők szokás szerint interpellációkkal zaklathatják a kormánytagokat, a szocialista Steiner Pál például a Kossuth téri játékokról beszél a tér rekonstrukciója apropóján, míg a jobbikos Z. Kárpát Dániel Szentendréért aggódhat, amit visz a bank. Lamperth Mónika pedig nekiugrik Lázár Jánosnak. A kormánypárti öninterpelláció témája a Wallenberg év, aminek haladnak a célkitűzései.

A nap első törvénye Rogán Antal és Babák Mihály a gyurcsányi különadót módosító javaslata, melynek értelmében a különadóvisszatérítést ezentúl állampapírban is megheti az állam. Másodikként a parlament ratifikálhatja az európai stabilitási mechanizmusról szóló uniós alapszerződés-módosítást, amit tavaly március 25-én, a magyar elnökség idején fogadtak el a tagállamok.

Meglepetések nélkül

Hétfőn fogadják el a decemberi utolsó ülésnapon elfogadott egyházügyi törvény módosítását is, amivel újabb 18 egyházat ismernek el az eredetileg is elismert 14 mellett. A kormánytöbbség egyetlen módosító javaslatot fogadott csak el, ez csupán tisztázta, hogy a magyarországi iszlám tanács mindkét tagszervezete egyházi státust kap, lényegében nem változtatott az eredetileg benyújtott javaslaton. Ezzel párhuzamosan döntenek arról is, hogy mely vallási közösségek egyházi kérelmét utasítják el.

Ezután ratifikálják a kazettás lőszerekről szóló egyezményt és a Nemzetközi Távközlési Egyesület 1992. évi genfi Meghatalmazottak Rendkívüli Értekezletén aláírt Alapokmányának és Egyezményének a 2010. évi guadalajarai Meghatalmazotti Értekezletén aláírt módosítását. Hétfőn döntenek a Lex Brad Pitthez benyújtott módosító indítványokról is.

Ujhelyi most nem trükközhet

A határozathozatalok után késő éjszakába nyúló programot állítottak össze hétfőre. Elsőként Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos javaslatára a Malév privatizációját és visszaállamosítását vizsgáló bizottság felállításáról dönthetnek. Ezt Budai már a múlt héten is javasolta, de nem volt bent az ülésteremben, amikor javaslata késő éjszaka sorra került, az ülést vezető szocialista Ujhelyi István pedig így elnapolta a vitát. Ujhelyi döntése teljes mértékben házszabályszerű volt, de a szokásjogtól eltért.

Másodikként az ORTT és az NMHH 2010. évi beszámolóját vitatják meg, majd a kommunista diktatúra idején kitelepítettek emlékét ápoló törvényt. Ezután következik az elempés képviselők és a velük együtt magukat a Parlamenthez láncolók kegyelméről szóló törvényjavaslat, majd a 2006-os rendőri fellépésekről szóló Balsai-jelentés részletes vitája.

Már késő éjszaka vitatják meg a Bankszövetség és a kormány között a devizakölcsönök árfolyamának rögzítéséről szóló javaslatot, illetve a két határozatot, amiben kimondanák, hogy Litvánia és Lengyelország Magyarország mellé állt a nemzetközi kritikák kereszttüzében.

Nem viszik túlzásba

Kedden már lazább tempót szabtak maguknak a képviselők, a hungarikumtörvény általános vitájával kezdenek, majd a kolontári iszapkatasztrófáról szóló vizsgálóbizottsági javaslatról vitáznak.

Ezután a Független Rendészeti Panaszttestület 2008-2010 évi beszámolója kerül napirendre, végül a kiemelt beruházások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat vitájával zárnak.