Állami kézbe kerülnek a városi kórházak

2012.02.28. 18:48
A következő ütemben, várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg-ellátást is nyújtó városi kórházat átveszi az állam. Továbbra is fontos, hogy a betegek hamar juthassanak biztonságos és jó minőségű ellátáshoz – közölte az egészségügyi államtitkárság.

Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók tekintetében az állam központi szerepvállalása már elkezdődött. Ennek első lépéseként, január elsejével a fővárosi és a megyei kórházak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fenntartása alá kerültek. A következő ütemben, várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg-ellátást is nyújtó városi kórházat, majd a kormány szándéka szerint 2013. január 1-jéig a városi kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket is átveszi az állam.

Hatékonyabb rendszer a cél

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy a GYEMSZI munkatársai az elmúlt hónapokban felmérték a hazai kórházak kapacitásait, a humánerőforrás helyzetet, illetve megvizsgálták a betegutakat. Ezek ismeretében néhány héttel ezelőtt az államtitkárság és a GYEMSZI képviselői személyesen is ellátogatottak az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett aktív ellátást végző fekvőbeteg intézményekbe. A fekvőbeteg-struktúra májusi átalakítására vonatkozó javaslatait a GYEMSZI átadta az ágazati vezetésnek, illetve az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig készíti el az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket olvasható a közleményben.