Márciustól nem vállal több fuvart egy szegedi betegszállító cég

2012.02.28. 08:59
Március elsejétől nem szállít több, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott beteget a Maros Sped Kft., az egyik szegedi betegszállító cég.

A négy szegedi betegszállító cég egyike már egy éve jelezte: a piacon uralkodó jelenlegi feltételekkel nem lesz hajlandó tovább végezni ezt a munkát.

A Délmagyarország szerint vállalkozás egy év alatt 7 milliós deficitet halmozott fel az alulfinanszírozottság miatt. Helyette a másik három vállalkozásnak kellene helytállnia, de azt mondják, ez jogilag és anyagilag is megoldhatatlan

A napilapnak nyilatkozó cégvezető azt állítja, teljes a káosz a betegszállítási területen, „és csak még nagyobb lesz”. Terhes Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, nem kívánnak a továbbiakban ebben részt venni. A cég 2010 decemberében vette át a betegszállítást egy kiesett szolgáltató helyett. „Fogalmunk sem volt, mire vállalkozunk, hiszen nem kaptunk adatokat az ellátási területről. Hamar kiderült, hogy komoly gondok vannak az egész rendszerrel. Csak egyet említek: óriási és eltúlzott az igény a betegszállításra. Sokszor például szociális indokkal hívnak bennünket beteghez – nincs pénze eljutni az orvoshoz, így kérnek neki „ingyentaxit". Mi viszont minél többet szállítunk, annál kevesebb a kilométerpénzünk.” A cégvezető elmondta, hogy az egyre halmozódó veszteségek miatt úgy döntött, kiszáll, mielőtt az egész céget tönkretenné. „Úgy tudom, több vezető csak azért nem teszi ezt meg, mert már mindenén jelzálog van, és kényszerpályára került. Én ezt nem akartam megvárni” – fogalmazott.

A Maros Sped szállította a betegeket Szőregről, Deszkről, Hódmezővásárhely egy részéről, Algyőről, Újszentivánról, Tiszaszigetről, illetve Szeged területének negyedéről.