Megkezdődött a rágalmazással vádolt dandártábornok pere

2012.02.29. 12:55

Megkezdődött Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok büntetőpere, akit aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolnak.

A vádirat szerint Kiss Ernő egy 2008-ban, a hvg.hu-nak adott interjúban azt állította, hogy 1996-ban Horn Gyula akkori kormányfő utasítására állították le a Draskovics Tibor akkori pénzügyminisztériumi államtitkár és helyettese ellen folytatott Hézag fedőnevű operatív nyomozást.

Kiss a per szerdai tárgyalásán megismételte, Horn Gyula egy négyszemközti beszélgetésen kérte meg őt az eljárás lezárására. Erre más bizonyítéka nincs, a volt miniszterelnököt pedig egészségi állapota miatt nem lehet meghallgatni. Szerinte Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány is tudott arról, hogy a Tocsik-ügyben beszámolóra ment a kormányfőhöz.

Kiss azt mondta, eleget tett a kérésnek, mert nem akart felettesei sorsára jutni -  Pintér Sándort és több más rendőri vezetőt akkor váltottak le és távolítottak el a szervezettől. Elismerte a bíróságon azt is, hogy ezzel a tettével visszaélt hatalmi helyzetével, ezáltal bűncselekményt követett el.

A szerdai tárgyaláson elhangzott, Kiss Ernővel szemben már három jogerős ítéletet szabtak ki. Hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt pénzbüntetésre ítélték, alárendelt megsértése miatt megrovásban részesítették, egy másik esetben ittas vezetés miatt felfüggesztett fogházbüntetést kapott.