Iván
21 °C
39 °C

Balatonakarattya önállósodni akar

2012.03.05. 10:11 Módosítva: 2012.03.05. 10:13

Önálló településsé szeretne válni a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya; a leváláshoz szükséges első lépést megtették, az előkészítő bizottságot megalakították, közölte Balatonkenese polgármestere. Tömör István (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy Balatonakarattya sohasem volt önálló település, az 1920-es években kezdett el szerveződni a Balaton-part ezen szakaszán, és mindig Balatonkenese része volt.


Balatonakarattya nagyobb térképen

Az akarattyaiak február végén álltak elő kérésükkel, miszerint a településrész leválna a 2009-ben városi rangot kapott Keneséről. A polgármester közlése szerint a helyiek azért fontolgatják a leválást, mert a napokban megtartották az ilyenkor szükséges falugyűlést, amelyen több mint 90, bejelentett lakcímmel rendelkező akarattyai és több nyaralótulajdonos vett részt, és megalakították az előkészítő bizottságot.

Tömör István hozzátette, hogy a bizottság szakértők segítségével készíti el azt a dokumentumot, tanulmányt, amely részletezi a leválás utáni várható állapotot: azt, hol húzódnának az önálló település pontos határai, az milyen bevételekre és kiadásokra számíthat, milyen kötelező feladatokat kellene ellátnia az új önkormányzatnak, vagyis életképes lenne-e az önálló Balatonakarattya.

A dokumentumot a kormányhivatalhoz terjesztik be, onnan az a Belügyminisztériumba kerül, a tárca ajánlásával pedig a köztársasági elnökhöz, aki dönt az ügyben. Balatonakarattya legkorábban 2014-ben lehet önálló, mondta el a polgármester.

Tömör István azt szeretné, ha az akarattyaiak korrekt tájékoztatást kapnának a leválás következményeiről, as ennek tükrében döntenének. Mint mondta, a döntésüket ő elfogadja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kisebb települések kevésbé életképesek, fenntartásuk rizikósabb. Balatonkenese 3600 lakosú, ebből 883-an élnek Balatonakarattyán, közülük 735 a választópolgár.