Orbán sok dollárt várhat Indiától

2012.03.07. 09:19
Jelentős gazdasági vonatkozású bejelentéseket hozhat Orbán Viktor kormányfő közelgő indiai látogatása: három-négy egyezmény már csak aláírásra vár, mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Gauri Shankar Gupta. India magyarországi nagykövete szerint például az elektronikai, a vegyi és az autóipari szektorba jöhetnek újabb befektetők az ázsiai országból, de a turizmusban is hatalmas lehetőségek vannak.

Az elmúlt egy évben a magyar kormány több alkalommal és módon próbálta Kínát rávenni, hogy a távol-keleti ország például államkötvények vásárlásával támogassa a magyar gazdaságot. Indiáról kevesebb szó esett. Gauri Shankar Gupta szerint most változhat a helyzet, az sem elképzelhetetlen, hogy India magyar államkötvényeket vásároljon. A nagykövet szeint erről egyelőre nem voltak tárgyalások, Magyarországról nem kaptak ilyen kérést.

Az Indiából Magyarországra érkező befektetések 2005 óta nagyjából 1,3 milliárd dollárt tettek ki, a közös cégek jelenleg több mint nyolcezer embernek adnak munkát az IT-szektortól kezdve a gyógyszeriparon át a mezőgazdaságig. A Mosonmagyaróváron működő SMR Group Európa legnagyobb visszapillantótükör-gyártója, amely 1200 magyarnak ad munkát, és a kapacitás növelésével további 200 embert vehetnek fel

A Világgazdaságnak nyilatkozó nagykövet szerint tovább a miniszterelnöki látogatás időpontját egyelőre még nem jelölték ki Indiában, de az esemény továbberősítheti a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat, most három-négy egyezmény aláírása várható. Jelentős fejleményekről van szó, állítja a diplomata. A megállapodások alapján újabb technológiai és tudományos közös projektek indulhatnak.

Gauri Shankar Gupta szerint a gyógyszer-, az elektronikai és a vegyiparba, vagy éppen a vízmenedzsmentbe érkezhetnek újabb indiai befektetések. A két ország közötti kereskedelem 2011-ben harminc százalékkal nőtt, és idén is hasonló bővülésre lehet számítani.