Zárolták egy dunaföldvári önkormányzati cég számláit

2012.03.07. 13:38
Zárolták a Dunaföldvári Ipari és Területfejlesztési (DIT) Nonprofit Kft. számláit, miután a céget jogerősen 46 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság egy lakóközösség keresete nyomán.

A dunaföldvári ipari parkot és a városban szociális intézményeket is működtető, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég jelenleg nem tud bért fizetni dolgozóinak – erősítette meg Keresztes Lajos (Fidesz-KDNP), Dunaföldvár polgármestere.

A kft.-t a dunaföldvári volt szovjet laktanya területén épített társasházak egy lakóközössége perelte be a kivitelezés hiányosságai miatt. Farkas Gizella, a lakók képviselője elmondta: az 1999-ben átadott, 42 lakásos épület felső szintje beázik, falai nedvesek, penészesek, a vizesedés miatt veszélyesnek tartják az áramhálózatot is. A 2004-ben indított per a Legfelsőbb Bíróság 2008-as döntése nyomán első fokon újrakezdődött, a Szekszárdi Törvényszék idén januárban jogerőssé vált határozatban kötelezte kártérítésre az önkormányzati kft.-t.

Miután a cég elzárkózott a fizetés elől, a lakók végrehajtást kértek. Izsák Orsolya, a lakóközösség jogi képviselője azt is elmondta: a forgalomképes ingatlanokat ugyanakkor nem lehetett végrehajtás alá vonni, mert a dunaföldvári önkormányzat tulajdoni igényt jelentett be azokra az ingatlan-nyilvántartásban.

Rátgéber Lászóné, a kft. ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni.

Keresztes Lajos elmondta: a képviselő-testület februárban úgy döntött, hogy az önkormányzat nem vállal kötelezettséget a végrehajtói költséggel együtt 55 millió forintos követelés megfizetésére. "A függő jogi helyzetű ingatlanokkal kapcsolatos tulajdoni igény bejelentésével a városnak az volt a célja, hogy az önkormányzat által vállalt ellátási kötelezettségeket teljesíteni tudja" – mondta.