Az elmélettel elégedettek, a gyakorlatot keveslik a rezidensek

2012.03.08. 12:18

A medikusok csaknem felét nem készítették fel az orvosképző egyetemek az alapvető gyakorlati készségek, például az izomba történő injekcióadás elsajátítására. Többek között ez is kiderül egy, a fn24.hu birtokába került felmérésből.

A rezidensszövetség kérdőívét a tavaly államvizsgázó egyetemisták töltötték ki. A kérdések egy része azt szeretné feltérképezni, hogy a hat egyetemi év alatt milyen gyakorlati képzést kaptak. Az eredmény lesújtó, a válaszok fényt derítenek az orvosképzés legfőbb hiányosságaira.

Több rezidens szerint a gyakorlati képzés hiányának tudhatók be az olyan esetek is, amikor például valaki nem tudja használni a vércukormérőt, és ebbe a beteg belehal. A felmérés azt mutatja, hogy az egyetemről kikerülő hallgatók ötöde nem vagy csak néhány alkalommal találkozott a vércukorméréssel.

Az államvizsgázók elsöprő többsége, több mint 95 százalékuk véli úgy, hogy több gyakorlati oktatást tartott volna szükségesnek a képzés során. Majdnem 85 százalék nyilatkozott úgy, hogy több szimulációs gyakorlat kellett volna.

A számok azt mutatják, hogy a kezdők egyedül maradva rengeteg olyan eseménnyel találkoznak, melyek nem a „közvetlen életveszély-elhárítás” kategóriájába tartoznak, de ha hibáznak, kellemetlen perceket okozhatnak a betegnek. Például 55 százalékukat az egyetem egyáltalán nem tanította meg hólyagkatéterezni.

A felmérés a gyakorlati hiányosságok mellett rámutat arra is, hogy az orvosképzés elméleti része magas színvonalú, hiszen ezt csak az államvizsgázók 8,5 százaléka értékelte elégtelenre, miközben több mint 70 százalékuk kifejezetten elégedett vele.