Adományokért könyörög a Radnóti

2012.03.09. 14:33 Módosítva: 2012.03.09. 15:01
Nehéz helyzetbe kerülhetnek az ELTE gyakorlóiskolái. A fenntartó ELTE idei költségvetéséből 2,7 milliárd forintot vont el az állam, így az egyetem a gyakorlóiskoláira terheli az iskolák közüzemi díjainak a felét. Ez a Trefortban 15 millió forint, miközben idén 243 millióból kéne gazdálkodniuk. Hét éve még 315 milliót kaptak. A Radnóti a gazdag szülőkhöz fordult.

Az iskola „váratlanul kétségbeejtővé vált pénzügyi helyzete” miatt levélben kér segítséget a diákok szüleitől és öregdiákjaitól az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának a vezetősége. Az iskola weboldalán elérhető levél szerint az állami költségvetés 2,7 milliárd forintot vont el a Radnóti fenntartójától, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemtől, amely emiatt gyakorlóiskoláira terhelte a közüzemi díjak felét.

A Radnóti esetében ez évi 22 millió forint terven felüli kiadást jelent 2012-ben, amit az iskola saját forrásaiból nem tud kigazdálkodni. Ezért - a kétségbeesett hangulatú  levélben - arra kérik a szülőket és az öregdiákokat, hogy próbáljanak támogatókat felhajtani, akik össze tudják dobni a 22 millió forintot.

Az iskola vezetése március 20-án össz-szülői értekezleten ismerteti a kialakult helyzetet.

A Trefortban nem látják a kiutat

Bár a Radnóti felhívásában nyilván csak saját iskolájukkal foglalkoznak, a probléma a többi ELTE-gyakorlóiskolát is érintheti. A szintén budapesti Trefort Ágoston Gyakorlóiskolát biztosan, legalábbis a gazdasági vezető elmondása szerint nekik is állniuk kell a közüzemi számlák felét, és ők sem tudják saját forrásból fedezni ezt.

A Trefortban évi 15 milliót kell hirtelen előteremteni, tudtuk meg Palojtay Tamás igazgatóhelyettestől. „A legkomolyabb problémánk, hogy 2005 óta 30 százalékkal csökkent az éves költségvetésünk” – mondta. 2005-ben az állami normatívákból még 315 millió forintból gazdálkodtak, 2012-re már csak 243 millió forint jutott. Erre jön még rá a nem várt 15 milliós kiadás.

Palojtay szerint még ötletük sincs a megoldásra. Illetve az egyik lehetőség, hogy ezentúl nem fizetnek túlórát. Ez viszont „gonddal jár, mert van tanárunk, akinek órarendileg van túlórája”. A helyzetet nehezíti, hogy míg régen a normatíván felül kaptak pénzt a pluszmunkát, vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanárok külön díjazására, ezt most a csökkenő állami normatíva részeként kapták csak meg. Azaz, nincs lehetőségük a munkavégzés minősége szerinti bérdifferenciálásra sem.

„Nem látszik a kiút” – mondta Palojtay, aki szerint egyedül abban bízhatnak, hogy 2013 őszén tényleg elindul a pedagógus-életpályamodell, és az addigra fenntartóvá váló állam pedig maga fizeti majd a tanárok bérét. Azon viszont csodálkozna, ha az addig elmaradó túlóradíjakat rendeznék.

Mindkét iskola működtet alapítványt, amely javára felajánlható az adó 1%-a. Most azonban ezen felül kér segítséget a Radnóti, míg a Trefort igazgatóhelyetesse amiatt aggódik, hogy az adószabályok változásával jó esetben a tavalyi felajánlások harmada folyhat csak be.

Az ügyben kerestük az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlóiskolát is, de ott az igazgató távollétében helyettesei nem kívántak nyilatkozni. A Kiss János altábornagy utcai ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola gazdasági vezetője nem tudott felvilágosítást adni, az iskola igazgatóját nem tudtuk elérni.