Kivizsgáltatná Budaival a nemzeti földalapkezelőt az LMP

2012.03.12. 18:04

A Lehet Más a Politika azt kérte a vidékfejlesztési tárca államtitkárától, hogy vizsgálja ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet LMP által gyanúsnak tartott Fejér megyei földpályázatait, mert azokon a helyi gazdálkodók alig jutottak földhöz – mondta Szabó Rebeka azt követően, hogy pártja képviselői hétfőn megbeszélést folytattak Budai Gyulával.

18
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy egy héttel korábban a parlamentben azonnali kérdéssel fordult Budai Gyulához, aki akkor felajánlott számukra egy találkozót. Szabó Rebeka és frakciótársa, Schiffer András ennek nyomán kereste fel az államtitkárt.

A képviselő elmondása szerint Budai Gyula a megbeszélés elején hosszasan részletezte, hogy korábban milyen kétes ügyek kivizsgálásában vett részt, ő viszont azt kérte, hogy az államtitkár vizsgáltassa ki az aktuális eseteket is.

Mint mondta, átadott az államtitkárnak egy táblázatot, amely a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Fejér megyében kiírt pályázatainak eredményeit sorolja fel. Kijelentette, hogy ezeken a pályázatokon a helyi gazdálkodók alig jutottak földhöz, miközben például a Csákvári Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezetői és családtagjai összesen több mint 1300 hektárt nyertek el. Hozzátette, hogy a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc által vezetett Búzakalász 66 Kft. pedig 410 hektárnyi területhez jutott.

Szabó Rebeka közölte: az LMP felháborítónak tartja, hogy "a jelenlegi kabinet folytatja az előző kormányok gyakorlatát", ezek a pályázatok ugyanis átláthatatlanok, nem ismert a pontozási rendszerük és a vesztesek sem kapnak indoklást az elutasító döntésekről.

Budai Gyula a beszélgetés végén azt mondta az ellenzéki képviselőknek, hogy még csak alig több mint egy hete vette át az államtitkárságot, de megígérte, utána fog nézni ezeknek az ügyeknek – ismertette az elhangzottakat Szabó Rebeka.