Bezárás előtt az Arany Alkony idősotthonok

2012.03.13. 07:28

A fővárosi kormányhivatal március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét, így 1.300 idős ember ellátása válik bizonytalanná - írja a Népszabadság.

A lap szerint az ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az épület tulajdonosának, a Medicatus cégcsoportnak, illetve az intézmények fenntartójának, a Kálvin János Presbiteri Missziónak (KJPM) nem sikerült megállapodniuk.

Az ügy hátterében az áll, hogy az új egyházügyi törvény életbe lépésével a KJPM alapítója, a Horvátországi Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste elvesztette egyházi státuszát, egyben az ellátottak után járó éves 1,15 milliós állami normatívát, így viszont nem tudja kigazdálkodni a bérleti díjat.

A kormányhivatal emiatt már korábban felszólította a fenntartót a helyzet rendezésére. A másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal január 31-ig adott határidőt a fenntartónak a megállapodás megkötésére, de nem született egyezség. A lap szerint az üg yérdekessége, hogy a hivatalt vezető Pósfai Gábor korábban évekig az arany Alkony szakmai igazgatója volt.

A KJPM leváltott és új vezetője eközben kölcsönösen vádakat szór egymásra, az új vezetés feljelentést is tett nagy összegű sikkasztás gyanúja miatt.