Kovácsék tévedésből szavazták meg a Balsai-jelentést

2012.03.13. 13:49

Tévedésből szavazott igennel a parlamentben négy szocialista képviselő Balsai István egy éve publikált, a 2006. október 23-án történtekért a Gyurcsány-kormányt hibáztató jelentésére. Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla közleményben kér elnézést a választóktól.

A szöveg szolgalelkűnek nevezi az azóta alkotmánybíróvá választott Balsait, aki szerintük személyes karrierje érdekében, utasítást végrehajtva készítette el a megrendelő prekoncepcióira épülő jelentést.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba kedden nyílt levelet írt Mesterházy Attilának, azt tudakolva, hogy Kovácsék miért szavaztak igennel. Molnár gyors és egyértelmű választ kért, mert szerinte a DK-ban erős felbolydulást okoztak a történtek. A parlament hétfőn hagyta jóvá a Balsai-jelentést, a határozatot 279 igen, 11 nem és 3 tartózkodó szavazattal fogadták el.

"El fog jönni annak az ideje, amikor a 2006 őszi események kapcsán is objektíven meg lehet ítélni az akkori kormány esetleges felelősségét, a rendőrség szakmai hibáit és annak az ellenzéki pártnak a felelősségét is, amelyik nem határolódott el kellően az utcai randalírozóktól, nem csillapította, hanem szította a feszültségeket, és a feszült légkörben felelőtlen módon szervezett tömegrendezvényt" – szól Kovácsék közleménye.

Arra, hogy mikor lesz szerintük alkamas az időpont egy objektív vizsgálatra, illetve hogy 2006-2010 között mi akadályozta az objektív vizsgálatot, nem tér ki a közlemény. Az mindenesetre kiolvasható belőle, hogy a Gyurcsány-kormány által felállított, Gönczöl Katalin vezette vizsgálóbizottság apologetikus, csak apróbb hibákat feltáró jelentését sem tartják objektívnek.