Böllérmáj-fesztivál Kapuváron

2012.03.16. 11:25

A szombati, idén másodszor megrendezett fesztiválon 3-5 fős csapatok indulnak, a helyszín a Lumniczer Sándor utcai sportpálya parkolójában felállított rendezvénysátor lesz.

A feladat az egykor a városban álló, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján először fél évszázada feltűnő étel elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás csemegét. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők.

„Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele – épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna –, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" – adta meg a receptet Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.

„A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre."  • Hírek
  • Hírek