Akkor szóljanak, ha elmerülök a korrupcióban

2012.03.19. 18:32
A hétfői parlamenti ülésnap főszereplője volt Németh Lászlóné, a nyilvánosság előtt ritkán mutatkozó nemzeti fejlesztési miniszter. Némethné a parlament folyosóján az Indexnek arról beszélt, Nyerges Attila szerepe nem érdemi kérdés és egyelőre nem is élvezi igazán az országgyűlési vitákat.

"Itt úgysem érdemi kérdésekről és érdemi válaszokról van szó" - mondta az Indexnek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki ma először beszélt hosszabban a parlamentben. Decemberi kinevezése óta egyszer szólalt fel, akkor egy kérdésre válaszolt, ma viszont már ötször is válaszolnia kellett szocialista, LMP-s és jobbikos felszólalásokra. A parlamenti vita egyelőre láthatóan nem az ő világa, legtöbbször nem is válaszolt konkrétan a kérdésekre, és volt, hogy válaszként tételesen felsorolta feladatait a minisztérium élén (percről percre tudósításunkban a válaszokat itt olvashatja) - az Országház folyosóján pedig a felszólalások után az Indexnek is arról beszélt, egyelőre nem is élvezi igazán a parlamenti vitákat.

Kínai tárgyalás helyett vita

Némethné azt mondta, még szoknia kell ezeket a vitákat, ő pedig nem is szeret különösebben szerepelni. Sokkal inkább igaz rá, amit mondanak is róla sokan, hogy állandóan az íróasztalánál ül és dolgozik. A mai vita miatt is egy kínai tárgyalást kellett lemondania, amivel sokkal szívesebben foglalkozott volna.

Sokat interpellálták hétfőn Némethnét a parlamentben
Sokat interpellálták hétfőn Némethnét a parlamentben
Fotó: Huszti István

A miniszter szerint nem volt például érdemi téma az LMP-s Karácsony Gergely felvetése, aki arról kérdezte, miért nevezte ki politikai tanácsadónak Nyerges Attila állatorvost, a szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Nyerges Zsolt vállalkozó öccsét. Parlamenti válaszában arról beszélt, hadd döntsön arról ő, kit nevez ki személyes munkatársnak, ha pedig közvetlen korrupción kapják, majd akkor kérdezzék. Karácsony ugyanis arról is beszélt, a Nyerges Zsolt vezette Közgép Zrt. tavaly 34 milliárdos állami hitelt kapott (ezt Némethné hitelkeretre pontosította), az utóbbi években pedig összesen 200 milliárd forint értékben nyert el állami megrendeléseket.

Nyerges Attila jó szervező

Mitől olyan jó Nyerges Attila, kérdeztük Németh Lászlónét, aki azt mondta, a szervezésben segít sokat, és jó munkakapcsolat alakult ki köztük a Fejlesztési Bankban. A miniszter az Indexnek azt is elmondta, Nyerges Zsoltot is ismeri, de őt nem olyan jól, mivel nem volt hasonló munkakapcsolatuk.

Burány Sándor szocialista képviselő kérdésében a Reuters cikkét is idézte, mely szerint Orbán Viktorhoz közeli vállalkozók, így Nyerges Zsolt és Simicska Lajos tartják kézben az uniós források elosztását.

Mondanivaló helyett Simicska

"Ugyanaz megy, mint 1998 és 2002 között" - mondta Némethné az Indexnek. "Akkor is Simicskázott az ellenzék, ha nem volt mondanivalója, most ugyanezt teszik, csak most Nyergesről meg oligarchákról is beszélnek. Ha tényleg látnak nyakig belemerülni a korrupcióba, mint a szocikat, akkor szóljanak majd."

Fotó: Huszti István

Tehát a szűkszavú miniszter is támadja azért a szocialistákat? Parlamenti válaszaiban is volt egyetlen pont, amikor az ellentámadást választotta az előző kormányokkal szemben. "Ha sokat bántanak, előbb-utóbb én is dühös leszek és visszatámadok" - mondta az Indexnek Némethné, ezzel együtt valószínűleg nem tőle hallhatjuk majd a legkeményebb elmúltnyolcévezéseket.

Orbán tudta, hogy nem szeret szerepelni

Annál is inkább, mert azt mondta, Orbán Viktor sem várja tőle, hogy különösebben sokat szerepeljen. "Ismert engem abból az időből, amikor a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese voltam, tudja, hogy nem szeretek szerepelni. Azt várja, hogy végezzem rendesen a munkámat" - mondta a miniszter. Azt azért tudja, hogy ez a poszt nyilvános vitákkal is jár, ehhez néha segítséget is kap, legtöbbször Fónagy János államtitkártól. A Fidesz-frakcióból 25-30 emberrel van személyes kapcsolatban, az ellenzéki oldalról két embert emelt ki, akivel volt kapcsolata a múltban, a jobbikos Lehardt Balázst és az LMP-s Schiffer Andrást. Rendszeresen szokott egyeztetni elődjével, Fellegi Tamással is.

Fotó: Huszti István

A minisztert jövő héten is látjuk a parlamentben, mert ismét válaszolnia kell majd szocialista képviselők kérdéseire. Ahogy pedig egyik felszólalásában mondta, amikor kinevezték, pontosan tudta, hogy innentől kezdve minden lépését figyelni fogják.

A rejtélyes miniszter

A miniszterelnök szóvivője december 21-én jelentette be, hogy Németh Lászlóné váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén Fellegi Tamást. A nyilvánosság előtt korábban ismeretlen Némethnéről bizottsági meghallgatásán derült ki, hogy nem rendelkezik egyetemi diplomával. Miniszteri kinevezés előtt Némethné a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese volt, mivel az MFB-t vezető Baranyay László jó viszonyban van a Fidesz egyik legbefolyásosabb háttéremberének tartott Simicska Lajossal, a miniszterről elterjedt, hogy kötődik a kormánypárt gazdasági holdudvarához. Ezt a feltételezést tovább erősítette, hogy januárra kiderült: Nyerges Zsolt korábban állatorvosként dolgozó testvére, Nyerges Attila politikai főtanácsadó lett Némethné mellett.