János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvolt az első legális otthon szülés

2012.03.21. 12:21

Március 19-én jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek, jelentette be a Semmelweis Mozgalom.

Az otthon szülésről szóló kormányrendeletet egy évvel ezelőtt fogadták el. A jogszabály rendkívül részletesen szabályozza az intézeten kívüli szülés feltételeit. Ilyen szülést csak olyan helyen lehet kísérni, ahonnan az újszülött húsz percen belül kórházba szállítható. A szülésnél vagy orvosnak, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező szülésznőnek kell jelen lennie. Otthon szülést csak olyan egészségügyi szolgáltató végezhet, akinek működési engedélye és érvényes felelősségbiztosítása van. A szülés előtt az anyának szerződést is kell kötnie a szolgáltatóval.

A március 19-i szülést A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft. végezte, amely március 12-én kapta kézhez működési engedélyét. A gyermek világra jövetelénél így már legálisan működött közre két, megfelelő végzettséggel rendelkező bába.

Bár a jogszabály már egy évvel ezelőtt megszületett, és rendelkezéseit a 2011. május 1. utáni szülésekre lehet alkalmazni, ennyi időbe telt, míg sikerült beszerezni az összes engedélyt a legális otthon szüléshez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!