Munkahelyi napközikre írtak ki pályázatot

2012.03.22. 14:54

A kormány a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében nyolcmilliárd forinttal támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását, ezzel segítve a kisgyermekes anyák munkaerő-piaci visszatérését. A pályázati kiírások már elérhetőek, a pályázatokat május elseje és június elseje között lehet benyújtani – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

A pályakezdők, az 50 éven felüliek, az alacsony iskolai végzettségűek és a kisgyermekes, gyedről, gyesről visszatérő édesanyák foglalkoztatottsága különösen alacsony Magyarországon. A csütörtöktől már elérhető pályázatok a munkába visszatérést, a munka és a család összeegyeztetését segítik.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy az ország 3150 települése közül 273 helyen van bölcsőde, ezek több mint 90 százaléka városokban. Annak ellenére, hogy az elmúlt években európai uniós forrásokból hoztak ugyan létre új bölcsődéket, azok túlterheltek, a korosztály 9 százalékát tudják csak ellátni. A most megjelent kiírásokra vállalatok, önkormányzatok és civil szervezetek is pályázhatnak.

A 8 milliárd forintos kereten belül 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozására, valamint vállalati és intézményi napközbeni kisgyermek-ellátásra. Az elnyert forrásokat egyrészt a helyiségek átalakítására, felszerelésére, használati tárgyak beszerzésére, másrészt a gyermekellátást végzők képzésére lehet igénybe venni, harmadrészt az átképzettek foglalkoztatását is lehet támogatni.

Egy pályázó legfeljebb 50 millió forintot kaphat, egy férőhely létrehozására pedig legfeljebb 3 millió forint nyerhető el – fűzte hozzá. A 8 milliárd forintból 1,25 milliárd a rugalmasabb foglalkoztatás – például osztott munkaidő, távmunka – elterjesztésére áll rendelkezésre. Czomba Sándor elmondta, 2009-ben az összes magyar munkavállaló 23 százaléka dolgozott a nem hagyományos foglalkoztatási formák valamelyikében, miközben az európai uniós arány 39 százalék.

További 1,25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a „rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések" támogatására. Erre példaként említette az államtitkár, hogy támogatás vehető igénybe az önkormányzati hivatalok nyitva tartási idejének meghosszabbítására, pelenkázó, babakocsi-tároló, vagy épp gyermekváró kialakítására a kisgyermekes édesanyák ügyintézését segítve ezzel.