Sztrájkba léphetnek a dél-dunántúli buszvezetők

2012.03.22. 10:44
Utazási kedvezményük megvonása ellen készülnek sztrájkkal tiltakozni a dél-dunántúli Volán-társaságok dolgozói. A kedvezmények elvonása a szakszervezet vezetője szerint a kedvezmények elvonása "érthetetlen és megalázó".

Általános sztrájk szervezésébe kezd Baranyában, Somogyban, Tolnában és Veszprémben a Szolidarítás Autobusz-közlekedési Szakszerevezet (SZAKSZ), ha a parlament változatlan formában fogadja el a személyszállítási törvényt, ezzel megvonja a Volán-társaságoknál dolgozók és családtagjaik utazási kedvezményeit.

Dobi István, a több mint 800 tagot tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a törvénytervezetben nincs szó a dolgozók menetkedvezméynéről. Ezt ő "érthetetlen és megalázó" döntésnek tartja, amivel a munkavállalókat sújtják.

Dobi szerint a Volán-társaságoknál az Európa számos országában működő rendszerhez hasonlóan ezrek kaptak utazási kedvezményeket, amiket a juttatásoknál is figyelembe vettek. Egy felmérésre hivatkozva állítja, hogy a kedvezmények "korántsem jelentenek hatalmas bevételkiesést". "A kedvezmény egyfajta bérkiegészítő elem, ennek megvonása komoly indulatokat válthat ki" - mondta.

A volános dolgozók eddig 20 év munkaviszony után kaphattak korlátlan utazásra jogosító, országos kedvezményt. Aki ennél rövidebb ideje dolgozik a vállalatnál, azok az adott megyén belül utazhatnak ingyen. A családtagok évente kettő - oda-vissza útra érvényes - díjmentes jegyet, továbbá nyolc 50 százalékos kedvezményre jogosító füzetjegyet igényelhettek.