Nincs fény a szentendrei alagút végén

2012.03.23. 12:02
Nem kecsegtette gyors sikerekkel a szentendrei városvezetőket az újonnan kinevezett külsős alpolgármester, aki a városnak hitelező bank határozott nyomására vette át a gazdálkodás irányítását. Polányi Sándor képviselőtestület előtt tartott első beszámolójából kiderült, a 9 milliárdos adósságállománnyal kapcsolatos döntő kérdésekről még nincs megegyezés a Raiffeisen Bankkal. Vasárnap az egyik fideszes képviselő lemondása miatt időközi választás is lesz a településen.
Kispénzű kreatív kampány a csődközeli városban
Kispénzű kreatív kampány a csődközeli városban

A hitelek egy részének leírásáról, vagy legalább a futamidők jelentős elhúzásáról folynak tárgyalások a Raiffensen Bankkal – mondták az Indexnek szentendrei képviselők a város reorganizációs tervéről. Az egy hónapja kinevezett Polányi Sándor a csütörtöki testületi ülésen értékelte először 9 milliárdos adósságállománnyal nyomasztott város pénzügyi helyzetét.

Polányi az ország első olyan külsős – tehát nem önkormányzati képviselők közül választott – alpolgármestere, aki azért került pozícióba, mert a településnek hitelező bank nem látta biztosítottnak, hogy a városvezetés véghez tudja vinni a fizetőképesség megtartásához szükséges gazdálkodási átszervezéseket.

Információink szerint a testületi ülésen kiderült, a bankkal történt tárgyalásokon egyelőre a külsős alpolgármesternek sem sikerült áttörést elérni. Komoly véleménykülönbség van közöttük, lényeges kérdésekben még nem tudtak megállapodni.

Az önkormányzat mellett a bank is nehéz helyzetben van, mert az általa forszírozott külsős alpolgármester miatt országosan is figyelemmel kísérik a szentendrei eseményeket. Polányi kinevezésével Szentendre lett a tárgyalásos kiútkeresés mintapéldája a hitel-visszafizetésekkel küzdő önkormányzatok között, stratégiája épp az ellentéte annak, amivel Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester próbálkozik. Lázár frontális támadást indított az ottani hiteleket kézben tartó Erste Bank ellen, és ultimátummal próbálta elérni, hogy a bank veszteségként írja le a tartozások egy részét.

CIMG3830

Annyi bizonyos, hogy amennyiben zátonyra futnak a szentendrei tárgyalások, és nem sikerül megmenteni a város fizetőképességét, akkor csőd miatt a 9 milliárdos adósság jelentős részét a bank is elbukja.

A tárgyalásokat bonyolítja az is, hogy a változó önkormányzati rendszerben végül is milyen feladatokat hagy az állam, és ezekhez milyen finanszírozást ad, és milyen saját bevételekre, helyi adókra támaszkodhatnak az önkormányzatok. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület képviselője, Fülöp Zsolt a testületi ülésen meg is kérdezte, mi történik akkor, ha a mostani törvényi keretek között kidolgozott reorganizációt az országgyűlés törvénykezése felborítja. Dietz Ferenc fideszes polgármester a kérdésre bevallotta: tisztségviselője ugyan az egyik önkormányzati szövetségnek, de ő maga sem látja a már naponta változó koncepciók mozgató rugóit. Polányi azt mondta, akkor az alagút végén a fény még elérhetetlenebb távolságba kerül.

Nincs, és nem is volt napirenden a hitelek leírása - ezt Polányi Sándor mondta az Indexnek az elmúlt egy hónap tevékenységéről. A külsős alpolgármester hozzátette, a bankkal folytatott tárgyalások befejezéséig nem nyilakozik a részletekről, és a város politikusait is arra kéri, hogy kerüljék a politikai célú kiszivárogtatásokat, mert az árthat a városnak.

A testületi ülésen egyébként pontosították a külsős alpolgármester megbízatását. A Pest Megyei Kormányhivatal szerint ugyanis az erre a tisztségre szóló kinevezés nem lehet határozott idejű, hanem ugyanúgy határozatlan időre kell szólnia, mint a normál jogállású városvezetőké. Polányi kijelentette, hogy semmilyen körülmények között sem hajlandó 9 hónapnál többet Szentendrén maradni, mert szerinte, ha addig nem sikerül visszafordítani az önkormányzat gazdálkodását a jó irányba, akkor ez hosszabb idő alatt sem megy majd.

A városban vasárnap időközi önkormányzati képviselőválasztás lesz. A testület egyik fideszes képviselője még decemberben mondott le posztjáról.