Nincs mire felírni a gyógyszereket

2012.03.25. 14:14

Lassan nem tudnak mire gyógyszert felírni az orvosok: elfogytak a nyomtatott receptek, utánpótlás pedig nincs, írja a delmagyar.hu. Aki elhasználta az összes vényt, gyakorlatilag nem tudja megrendelni a betegeinek a gyógyulásukhoz szükséges készítményeket.

A lap szerint a probléma hátterében az áll, hogy az orvosi vények beszerzésére közbeszerzési eljárást írtak ki. Korábban az Állami Nyomda látta el ezt a feladatot, ám a tenderen érvénytelennek nyilvánították a pályázatát, így a másik ajánlattevő nyert.

Március elsejétől már ennek a cégnek kellene gyártania a recepteket, csakhogy az eredménytelennek minősített ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen.

"Mind a vitarendezési, mind a jogorvoslati kérelem halasztó hatállyal bír a szerződés megkötésére, így jelenleg az OEP nem tudott szerződni a vények gyártására" – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztálya.

Egy szegedi háziorvos elmondta: három hete nem kapott recepteket. Korábbról megmaradt egy nagy halom régi recept, amit egy szalonnasütéskor akartak eltüzelni, de szerencsére a piknik elmaradt.