Még nem vonják vissza az Arany Alkony-otthonok működési engedélyét

2012.03.26. 11:21

Felfüggesztették az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyének visszavonását, miután a főváros fellebbezett az ügyben - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Szociális és Gyámhivatal azzal indokolta a korábbi köztes végzés felfüggesztését, hogy a főváros nem tud ilyen szűk határidőn belül, április 1-jéig gondoskodni a rászorultakról.

A Fővárosi Szociális és Gyámhivatal április 1-i hatállyal vonta vissza az Arany Alkony Idősek Otthonai működési engedélyét. Ezzel a döntéssel nyolc intézmény összesen 1300
lakójának sorsa vált bizonytalanná.

Az önkormányzat jelezte, bíznak abban, hogy kellő idő jut majd a felkészülésre, és az ellátottak érdekét legjobban szolgáló megoldás megtalálására. Köszönetet mondtak annak a 19 egyházi és civil fenntartónak, amelyek segítségként férőhelyet ajánlottak fel az idősek elhelyezésére.

Külön megköszönték a Magyar Református Egyháznak, hogy 200 férőhelyet ajánlott fel. Mint az egyház közölte: a bajba jutottakat az egyház az idősotthonokban helyezi el, ahol jelenleg 3000 idős emberről gondoskodnak.

Az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét ezért vonták vissza, mert a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió és a tulajdonosok, a Medicatus cégcsoport között nem jött létre ingatlanbérleti jogviszony.

A gyámhivatal a fővárost kérte fel, hogy gondoskodjon a rászoruló 840 idős ember ellátásáról, ám az önkormányzat megfellebbezte a határozatot, arra hivatkozva, hogy 15 nap nem elég a megfelelő ellátás megszervezésére, a jogvita megoldására, valamint jogszerű döntések meghozatalára.

A főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kérte az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé: legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.

Az önkormányzat álláspontja szerint az Arany Alkony otthonokban maradni kívánó idős emberek ellátásának biztonságát az szolgálná, ha a tulajdonos Medicatus Kft. és társai, vagy az általuk létrehozott Kht. tartaná fenn az intézményeket, így megszűnne az engedély visszavonását okozó jogvita.