Visszaéléssel vádolják Felsőzsolca vezetőit

2012.03.26. 15:27

Megkezdődött hétfőn a Miskolci Törvényszéken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca egykori polgármesterének, jegyzőjének, aljegyzőjének és a polgármesteri hivatal két volt alkalmazottjának a pere, az ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be ellenük vádiratot.

A vádlottak az ügyészség szerint egyebek mellett a 2010-ben árvíz által sújtott Felsőzsolca újjáépítése idején kértek és fogadtak el kenőpénzeket vállalkozóktól.

Az első- és a másodrendű vádlottat, a jegyzőt és az aljegyzőt már korábban előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, őket hivatalos személyként, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel vádolják, a harmadrendű vádlott, a volt polgármester ellen kétrendbeli vesztegetés, míg a két köztisztviselő esetében közokirat-hamisítás a vád.

Az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta: az első bűncselekmény 2007 júniusában történt, akkor telephelyengedéllyel kapcsolatban egy vállalkozótól 1,5 millió forintot kért és kapott a jegyző és az aljegyző, a pénzt a polgármesteri hivatalban vették át. A negyedrendű vádlottként szereplő hivatalnok pedig a jegyző utasítására elkészítette a hamis tartalmú telephelyengedélyt.

A további vádpontokban szerepel építési engedély utólagos kiállítása, évi fixért biztosított soron kívüli hivatali ügyintézés, kenőpénz kérése és átvétele a 2010-es árvizet követő rágcsálóirtást elvégző vállalkozótól, és fiktív területbérletről szóló szerződés kötése két autókereskedő céggel. Az árvíz után a fertőtlenítést végző és mobil WC-ket kihelyező, üzemeltető vállalkozótól a jegyző és az aljegyző 10 százalékot kért, majd kapott is egymillió forintot.

A vádismertetés után megkezdődött a vádlottak meghallgatása, amely a héten még tart, miként a tanúk meghallgatása is. A Miskolci Törvényszék várhatóan még ebben a félévben ítéletet hirdet az ügyben.

A vádlottak közül a két ügyintéző beismerte tettét.