Félmillió euró a neonácik áldozatainak

2012.03.27. 18:05
A szélsőjobbos német NSU három tagja tíz embert ölt meg.

Két hónap alatt csaknem félmillió eurót fizetett ki a német kormány a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlására.

A tárca január óta 486 442 eurót (nagyjából 140 millió forintot) utalt ki a szélsőjobboldali bűncselekmények áldozatai számára elkülönített egymillió eurós alapból.

A kilenc meggyilkolt külföldi származású, török, illetve görög kisvállalkozó rokonainak összesen 311 440 eurót fizettek ki. Az áldozatok házastársai és gyermekei fejenként 10 ezer eurót, testvérei 5 ezer eurót kaptak. Az állam vállalta a temetési költségeket. A tizedik gyilkosság áldozata, egy német rendőrnő hozzátartozói összesen 25 ezer eurót kaptak, egy kolléga pedig, aki súlyos sérüléseket szenvedett a rendőrnő elleni támadásban, 10 ezer eurót kárpótlást kapott. Az NSU két - 2001-ben, illetve 2004-ben - elkövetett robbantásos merényletének károsultjai összesen 140 ezer eurót kaptak eddig.

A kifizetések megkezdésekor a minisztérium hangsúlyozta, hogy a klasszikus értelemben vett kártalanítás még hátra van, egyelőre arra koncentrálnak, hogy minél hamarabb segítsenek a rászorulóknak. Az ügyintézés gyors és mentes a túlzott bürokráciától, az igénylőknek nem kell részletes anyagot beadniuk a minisztériumhoz arról, hogy milyen károkat szenvedtek.

Rég be akarják tiltani

A háromfős NSU tavaly novemberben lepleződött le, azt követően, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. Azóta kiderült, hogy a terrorista sejt kapcsolatban állt a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) egyes tisztségviselőivel, aminek hatására újrakezdődött a közéleti vita a párt betiltásáról.

Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte fennállása óta vitatkoznak Németországban, és egyszer már meg is próbálkoztak vele, de kudarcot vallottak; az alkotmánybíróság 2003-ban elutasította a törvényhozás és a szociáldemokrata-zöld kormány közös kezdeményezését. Az indoklás szerint a bizonyítékok nagy része olyan NPD-funkcionáriusok kijelentésein alapult, akiket az alkotmányvédelmi hivatal épített be a pártba informátorként.

Nemrég a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca vezetője arra a megállapodásra jutottak, hogy egy esetleges újabb eljárás sikere érdekében az illetékes hatóságok elkezdik a szükséges adatok begyűjtését, a belső elhárítás pedig április elejétől megszakítja a párt vezető testületeiben kialakított titkos kapcsolatait. Arról majd csak az év végén döntenek a miniszteri értekezletén, hogy megpróbálkoznak-e egy újabb, betiltási indítvánnyal.