Szürke a tűzfala? Pályázzon, kipingálják!

2012.03.28. 10:12
Országos akcióba kezdett a Színes Város Csoport, amely tűzfalak és szürke falfelületek legális kiszínesítését kezdte el 2009-ben. A mozgalom a mai naptól arra buzdítja az embereket, hogy küldjenek bármilyen kiszínesíteni kívánt falat bárhol az országban, ők engedélyeztetik, megszerzik hozzá a szükséges szponzorációt, majd lehetőségeikhez mérten kiszínesítik.

Bárki pályázhat bármilyen fallal mostantól folyamatosan, mondta Flór Péter, a Színes Város titkára, nincs megkötés, nincs szavaztatás, legyenek akár helyi közösségek a csatlakozók, vagy éppen a falakat illegálisan összefirkálni vágyó tinédzserek, egy lényeges szempont van csupán: a helyszínnek, amiről fotót kell küldeni, forgalmas helyen kell lennie.

Flór Péter elmondta továbbá, a Színes Város az ország első és legnagyobb köztérszínesítő szervezeteként eddig 10.000 négyzetméter falat színesített ki hazánkban, ezáltal mind a szponzoráció, mind az engedélyeztetés területén olyan tapasztalatra tettek szert, ami miatt elegendő háttérrel bírnak már ahhoz, hogy a lakossággal együttműködve színesíthessék ki az ország bármilyen pontját Debrecentől Győrig.

Civil szervezetként szeretnék segíteni azt, hogy az ország akár európai színvonalú falfestményekkel szépüljön, és ebbe a munkába akarják bevonni a magyar állampolgárokat, a Kemikál Zrt.-nek, a legrégebbi magyar festékgyártó segítségének köszönhetően.

Rengetegen kerestek meg minket a kezdetek óta, hogy hogyan tudnának hozzánk csatlakozni a színesítéshez, erre találtuk ki ezt az új kezdeményezést, amellyel reményeink szerint még több ember fog csatlakozni a köztérszínesítő mozgalomhoz.

A civil szervezet titkára hozzátette: Magyarországon sikerült valamit megváltoztatniuk azzal, hogy a köztérszínesítés legális formáját elterjesztették. Középiskolás diákoknak szóló, Pillangóhatás nevű programjuk 2010-ben indult el, amely azóta több díjban és elismerésben részesült. A programban idén pécsi, zirci, és budapesti diákok vesznek részt, akik 3 helyszínt színesítenek ki a tanév végén.

Emellett a csapat képzőművészei Budapesten folytatják a tűzfalak helyreállítását is, amely immáron nemcsak festést jelent, hanem akár komplett vakolást is, ahogy történt ez a Damjanich utcában, ahol 1000 négyzetméteren, az ország legnagyobb tűzfalcsoportját állították helyre, majd színesítették ki. Ezt az ágat 2010-ben indították el elsőként a Városháza Parknál, Budapest belvárosában.

Frissítés:

A cikk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy egy másik szerveződés, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület is kiírt egy hasonló pályázatot.